Έντονη κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξέσπασε για την οικονομία μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για την ανοδική αναθέωρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9.4% που είχε αρχικά εκτιμηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για αποτυχία καθώς η απόκλιση της 1.1 ποσοστιαίας μονάδας στο έλλειμμα θα χρειαστεί επιπλέον λήψη μέτρων ύψους 3 δις ευρώ.

Ads

«Απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης στους στόχους που έχει θέσει τόσο για το χρέος όσο και για το έλλειμμα» χαρακτήρισε την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη κατάρρευση των εσόδων λόγω της φορολογικής επιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» επισήμανε τονίζοντας ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου θα οδηγήσουν σε λήψη διπλάσιων μέτρων για το 2011. «Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη» κατέληξε.

Για μικροπολιτική και υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Ο κ. Σαμαράς επιμένει να αντιπολιτεύεται με στείρα κριτική και με συστηματική αμφισβήτηση των επιτευγμάτων και των θυσιών του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία «παράταξη των ελλειμμάτων και της απογραφής», για την οποία, όπως σημείωσε, «ακόμη εικονικά ερίζει εσωτερικά».

«Η αξιοπιστία οποιασδήποτε ανακοίνωσης και κριτικής της Νέας Δημοκρατίας για το έλλειμμα είναι μηδενική. Και αυτό γιατί κρίνεται από τα ίδια της τα πρωτοφανή πεπραγμένα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι το 2009 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε Προϋπολογισμό προβλέποντας έλλειμμα 2%, ενώ τελικά αποδείχτηκε ότι έφτασε στο ύψος του 15,4%.

Ads

«Τα κλιμακούμενα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου δεν τα λαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση και το έλλειμμα, αλλά για να τσακίσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και τονίζει ότι «οι διάφορες δικαιολογίες της κυβέρνησης και οι ισχυρισμοί κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι το μνημόνιο απέτυχε ή δεν εφαρμόζεται καλά είναι εντελώς ανυπόστατοι και εκ του πονηρού. Κρύβουν τις αιτίες της κρίσης και του ελλείμματος».

«Η κυβερνητική οικονομική πολιτική της τρόικας οδηγεί στον όλεθρο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης. «Οικονομία χωρίς κίνηση αγοράς, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς διαθέσιμα κεφάλαια είναι καταδικασμένη σε θάνατο. Ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, οι ψηφισμένοι από τον Ελληνικό λαό ότι οι ευθύνες τους είναι τεράστιες από την υλοποίηση μέτρων, χωρίς προηγούμενη διύλιση και επώαση».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι η διατήρηση του ελλείμματος σε διψήφιο ποσοστό είναι ένδειξη της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης. Εκτιμά δε, ότι τα μέρα που θα έλθουν θα επιτείνουν την ύφεση και θα αποτελέσουν «εκ νέου το άλλοθι για μια ακόμα πιο βάρβαρη περιοριστική πολιτική». Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, χρειάζεται οριστική εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και μια νέα πολιτική με άξονες την ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου, την προστασία της εργασίας, την ενίσχυση του δημόσιου τομέα και του κοινωνικού κράτους.

Η Δημοκρατική Αριστερά εισηγείται αλλαγές στην οικονομική πολιτική, υποστηρίζοντας «ακριβώς ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης ελλείμματος και χρέους-αποτέλεσμα των διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.- τα δυο αυτά μεγέθη παραμένουν δυσθεώρητα».

«Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2010 και το δημόσιο χρέος, αποτελούν την οδυνηρή επιβεβαίωση για το πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης, αλλά και το πολιτικό παιχνίδι της άρνησης, της ανυπακοής και του λαϊκισμού της αντιπολίτευσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποδίδει την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ, στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζει δε, ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων. Υπογραμμίζεται δε, ότι μέσα από μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που ακολούθησε η κυβέρνηση, με προεξέχουσα εκείνη της ανεξαρτητοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η Εurostat δεν αμφισβητεί πλέον τα ελληνικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος.

Η αναθεώρηση των κανόνων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), οφείλεται για την προς τα πάνω αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, υποστήριξε από την πλευρά του, ο Αμαντέου Αλταφαζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν. «Δεν υπάρχει τίποτε ύποπτο» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι η Eurostat, μετά από πολλά χρόνια επιβεβαίωσε το Νοέμβριο, αλλά και σήμερα, τα στοιχεία του δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ωστόσο, ο Αμαντέου Αλταφαζ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική δημοσιονομική πολιτική εξ’ αιτίας αυτής της αύξησης του ελλείμματος και παρέπεμψε στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναμένονται το Μάιο. Όπως ανέφερε, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν κάποια ανάσχεση της ύφεσης στην Ελλάδα. Επιπλέον ο κ. Αλταφάζ διέψευσε ότι ο επίτροπος Όλι Ρεν προτίθεται να επισκεφτεί τις προσεχείς εβδομάδες την Αθήνα.