Μετά την αποκάλυψη για το τιμολόγιο ύψους 36.900 ευρώ που είχε κόψει η ΝΔ στον Τάκη Μαυρίκο, εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» και βασικό κατηγορούμενο για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων, νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, αυτή τη φορά για το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, το οποίο αναφερόταν σε συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη.

Ads

Η ΝΔ, που νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει την υπάρξη του τιμολογίου αλλά υποστήριξε πως πρόκειται για «απλήρωτο τιμολόγιο» και ισχυρίστηκε πως «τους Έλληνες δεν τους ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα», εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για το δημοσίευμα του Βήματος.

Στο δημοσίευμά του το Βήμα, ισχυρίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στον Σταύρο Ψυχάρη πως «θα του χαρίσει τα δάνεια του ΔΟΛ και θα του δώσει ολόκληρο το Mega». Το Βήμα επικαλείται συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη το 2014, μετά από αίτημα του δεύτερου, υποστηρίζοντας πως ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, όπως «διαχρονικά έχει κάνει και με άλλους πολιτικούς ηγέτες, δεν ζήτησε τίποτα». Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες σε βάρος του Σταύρου Ψυχάρη ασκήθηκε ποινική δίωξη για προσωπικό δάνειο που είχε λάβει, ύψους 57 εκατ. ευρώ, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τις δέκα χαμένες δηλώσεις «πόθεν έσχες», τις οποίες ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ ισχυρίζεται πως τις έχει καταθέσει αλλά χάθηκαν και δεν έχει αντίγραφα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Βήματος, το Μαξίμου επισήμανε: «Το κεντρικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα είναι άκρως αποκαλυπτικό. Φανερώνει ότι ο εκδότης Στ. Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015,τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA. Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στον Ελληνικό λαό να μη χαριστεί σε κανέναν και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Η δικαιοσύνη ενεργεί απερίσπαστη και τα Τηλεοπτικά Μέσα θα αδειοδοτηθούν για πρώτη φορά με ανοιχτό και αδιάβλητο διεθνή διαγωνισμό».

Ads

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις σε ερώτημα που έχουν προκληθεί από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ). Ειδικότερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει:

  1. Γιατί ο “αδέκαστος πολέμαρχος” κατά της διαπλοκής, συναντάται κρυφά, όχι μία αλλά τέσσερις φορές με γνωστό μεγάλο εκδότη; Τι συζήτησαν;»
  2. Εάν του ζητήθηκε μια φορά ευνοϊκή ρύθμιση δανείων και εκείνος την απέρριψε, προς τι οι ακόμα τρεις συναντήσεις;»
  3. Εκείνος τι ζήτησε και έναντι ποιου ανταλλάγματος;

Καταλήγοντας ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει πως «όποια κι αν είναι η απάντηση του πρωθυπουργού δεν θα τον πιστέψει κανείς, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας».

Η απάντηση του Μαξίμου

Άμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου, το οποίο σημειώνει πως «Αντί η ΝΔ να κάνει με τόσο άκομψο και απροκάλυπτο τρόπο τον συνήγορο της διαπλοκής, καλό θα είναι να απαντήσει ξεκάθαρα:

  1. Γιατί το σύστημα της διαπλοκής των ΜΜΕ δεν πλήρωνε επί τόσα χρόνια τον νόμιμο φόρο επί των διαφημίσεων και τα τέλη χρήσης των συχνοτήτων;»
  2. Γιατί ποτέ επί κυβερνήσεων Ν.Δ. δεν έγινε διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες;

Επίσης για την υπόθεση των εκβιασμών στην ανακοίνωσή του το Μαξίμου επισημαίνει: «Ρωτάμε επίσης αν ο κ. Μαυρίκος –για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κρατούν σιγήν ιχθύος- έχει εξοφληθεί από τα ταμεία του κόμματος, ή αν έχει να λαμβάνει και για ποιες υπηρεσίες ακριβώς. Ο ελληνικός λαός περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι υπεκφυγές».