Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έσπευσε να σχολιάσει τις διαρροές – πληροφορίες για το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής και τις αναφορές περί κλειστών συνόρων.

Ads

«Αποτελεί ένδειξη απίστευτης μικρότητας και εθνικής ανευθυνότητας την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετεί διαρροές, οι οποίος μετά από λίγο διαψεύδονται, υπονομεύοντας την ελληνική προσπάθεια», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Real Fm και υιοθετώντας τις διαρροές, δήλωσε πως το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν πληροί ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις που συμφωνήθηκαν. «Το προσχέδιο περνάει κάτω από τον χαμηλό πήχη που βάλαμε εμείς στον Πρωθυπουργό στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή», δήλωσε.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνέστησαν στην αντιπολίτευση να αποφεύγει τις επικριτικές δηλώσεις χωρίς οι εκπρόσωποί της να έχουν λάβει πρώτα επίσημη ενημέρωση για την πορεία των διαβουλεύσεων. «Όσοι βιάζονται, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθούν», σημειώναν με νόημα.

Ads

Λίγο αργότερα – μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ – υπήρξαν οι πληροφορίες από γερμανικά και διεθνή μέσα, πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου ενάντια σε όσους επιδιώκουν κλειστά σύνορα. Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απορρίπτουν το προσχέδιο που διέρρευσε. Μάλιστα η καγκελάριος της Γερμανίας, σύμφωνα με γερμανικά μέσα, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να δεχτεί το προσχέδιο ως έχει.