Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το πώς λήφθηκε η  απόφαση επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5 Απριλίου, στο φόντο των σφοδρών αντιδράσεων των εμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη, που εξαιρέθηκαν του μέτρου και επαναφέροντας στον δημόσιο διάλογο το αίτημα της αντιπολίτευσης για δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, για την πανδημία.

Ads

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε, αναφερόμενος στην επίμαχη συνεδρίαση της επιτροπής, ότι «από τους 32 οι 31 είπαμε την Τετάρτη ότι το λιανεμπόριο είναι η λιγότερο επικίνδυνη λειτουργία και θα μπορούσε να ξεκινήσει υπό τρεις όρους, self test μία φορά την εβδομάδα για όσους εργάζονται, να μη δούμε κοσμοσυρροές στους εμπορικούς δρόμους και να μη δούμε συνωστισμούς μέσα στα καταστήματα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η επιτροπή δεν αποφάσισε την ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων και ότι αυτό ήταν μια απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη τόνισε την Δευτέρα, ότι ήταν η επιτροπή που εισηγήθηκε άνοιγμα του λιανεμπορίου σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου, και διαψεύδει ότι δεν είχε δοθεί από τους ειδικούς συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, ενώ επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

«Δεν ξέρω από που έχετε την πληροφόρηση σας, αλλά η επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σήμερα με τους όρους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την ασφάλεια που όλοι ξέρουμε», σημείωσε η κυρία Πελώνη.

Ads

Σημείωσε επίσης ότι πάντα προκύπτει ένας συγκερασμός των απόψεων στην επιτροπή και πραγματοποιείται η εισήγηση στην κυβέρνηση και πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αυτή που τελικά αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση των ειδικών.

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται περισσότερο από  πληροφορίες του NEWS 24/7, σύμφωνα με τις οποίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε να ανοίξει το λιανεμπόριο όταν θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και ουδέποτε τοποθετήθηκε για το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Πιο απλά, το άνοιγμα του λιανεμπορίου την Δευτέρα 5 Απριλίου ήταν απόφαση της κυβέρνησης και όχι εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι την Τετάρτη που συνεδρίασαν δεν γνωμοδότησαν υπέρ του ανοίγματος τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική διενέργεια rapid test κορονοϊού για το προσωπικό και αυστηρά μέτρα για την παρουσία στα μαγαζιά, ενώ δεν εισηγήθηκαν ποτέ το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Φαίνεται επίσης ότι η κυβέρνηση απέρριψε και το αίτημα των επιστημόνων για υποχρεωτικά rapid test στους υπαλλήλους. Ακόμη απόλυτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί και το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συνρακτών την Δευτέρα, η Α. Πελώνη τόνισε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, ότι «στην επιτροπή γίνεται μία επιστημονική συζήτηση, όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές επιστημονικές απόψεις. Υποθέτω ότι η δημοσιοποίηση τους δεν θα βοηθούσε την πρόθεση των ειδικών να μιλούν ανεξάρτητα εντός της επιτροπής και να μην πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους».

Υπενθυμίζεται, ότι την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει μυστικά τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων επιβεβαίωσε στη Βουλή ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι ενδεχόμενη δημοσίευση των εισηγήσεων θα οδηγούσε σε «άδειασμα» των μελών της επιτροπής.

«Θα αδειάζαμε τα μέλη της επιτροπής εάν το κάναμε αυτό…»,ανέφερε χαρακτηριστικά απορρίπτοντας την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλή να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων με τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην γίνει γνωστό τι έχει προτείνει το κάθε μέλος της επιτροπής. «Δεν είναι σωστό να ταυτίσουμε πρόσωπα και απόψεις» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. Στη συνέχεια όμως τόνισε ότι ούτε ανώνυμα θα είχε νόημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά.