Ενστάσεις, ακόμα και συνταγματικού επιπέδου, διατυπώθηκαν στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σχετικά με το νέο νόμο Καστανίδη για την επίσπευση των ποινικών δικών. Οι αρεοπαγίτες, με ψήφους 21-15, ανέβαλαν τελικά τη λήψη απόφασης για τη συνταγματικότητα ή μη των ρυθμίσεων για τον Μάιο.

Ads

Στο επίκεντρο βρίσκονται η ρύθμιση που απαγορεύει στα ποινικά δικαστήρια να αναβάλλουν οποιαδήποτε υπόθεση πάνω από δύο φορές, ακόμα και αν υπάρχουν λόγοι ανώτερης βίας (π.χ. σοβαρή ασθένεια, τραυματισμός, κ.λπ. του κατηγορουμένου), η διάταξη που προβλέπει ότι οι επιθεωρητές των δικαστηρίων ελέγχουν υποχρεωτικά τις αναβολές για να διαπιστώνουν εάν προκύπτει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, καθώς και οι ρυθμίσεις που επιτρέπουν να προσδιορίζονται κάθε μήνα ιδιαίτερες δικάσιμοι μόνο για φορολογικά κακουργήματα ή για προφυλακισμένους με κακουργηματικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει ότι το «πλαφόν» των δύο αναβολών επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, καθώς υπάρχουν πολλές «ευρω-καταδίκες» της χώρας και έχει διαπιστωθεί ότι αρκετές φορές δίνονται «εύκολες» και «αβασάνιστες» αναβολές. Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας Ιω. Τέντες υποστήριξε στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ότι η απόλυτη απαγόρευση τρίτης αναβολής μιας δίκης προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, όταν υποχρεώνει να πραγματοποιηθεί η δίκη ενός κατηγορουμένου που μπορεί να έχει σοβαρότατους λόγους αναβολής.

Η λήψη της απόφασης των αρεοπαγιτών αναβλήθηκε για τον Μάιο, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να συγκεντρωθούν πρώτα στατιστικά για τις αναβολές που δόθηκαν πριν, αλλά και μετά τον νέο νόμο κυρίως στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας.

Ads