Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων. Πάντως στελέχη της κυβέρνησης υπερασπίζονται το δικαίωμα του υπουργού να εκφράζει προσωπικές απόψεις. 

Ads

Για πατριδοκαπηλία από την πλευρά της αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης που σήμερα συγκρούστηκε για το θέμα στη Βουλή με τον βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Διαβάστε επίσης: 

Ο γαλάζιος βουλευτής έκρινε πως ο Νίκος Φίλης δεν τολμά να εμφανιστεί στη Βουλή και παρουσίασε πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» που αναφέρεται σε όσα είπε ο υπουργός. Αργότερα κατέθεσε και ερώτηση για «αναιτιολόγητη εξαίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη φετινή εξεταστέα – διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου». Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από το υπουργείο τον Ιούνιο πριν αναλάβει ο Νίκος Φίλης. 

«Η είδηση δεν είναι τι είπε ο Φίλης, αλλά η πατριδοκαπηλεία και η στημένη επιχείρηση στοχοποίησης εναντίον ενός εκάστου υπουργού με την βοήθεια των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Να ξέρετε ότι αντέχουμε σ’ αυτού του είδους τον πόλεμο» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε πως «η ελληνική Βουλή και η κυβέρνηση έχει θέση. Και είναι σεβαστή. Πάψτε να κάνετε επικίνδυνα παιχνίδια. Ο λαϊκισμός έχει τα όριά του και η αντιπολιτευτική διάθεση έχει τα όριά της».

Νωρίτερα σήμερα η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων είναι σαφής και έχει αναγνωριστεί θεσμικά. Συμπλήρωσε όμως ότι «σε ένα δημοκρατικό κράτος, κάθε άνθρωπος – και ο υπουργός συμπεριλαμβάνεται – μπορεί να διατυπώσει την προσωπική του προσέγγιση». 

Η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος σημειώνοντας ότι ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις και όχι για επίσημη θέση της κυβέρνησης. 

«Το να προσπαθείς να κινητοποιήσεις εθνικιστικά αντανακλαστικά σε έναν διάλογο προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ό,τι καλύτερο για την πολιτική ζωή του τόπου» και πρόσθεσε ότι «η παραδοσιακή ξενοφοβική ρητορεία σταμάτησε από πολλές ακροδεξιές φωνές εξαιτίας του προσφυγικού – διότι είδαν ότι αυτό δημιουργεί αντανακλαστικά εναντίον τους, δηλαδή η κοινωνία αντιδρά υγιώς – και επέλεξαν τώρα να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο γεγονός». «Αυτό όμως», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «είναι επικίνδυνο γιατί κινητοποιεί ακροδεξιά αντανακλαστικά».

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σε δηλώσεις της υπογράμμισε: «παρατηρούμε φαινόμενα που φτάνουν στα όρια του χουλιγκανισμού, όταν τολμήσει κάποιος από έναν απλό πολίτη έως κάποιον με θεσμικό ρόλο να πει κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για περαιτέρω συζήτηση».