Για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κάνει λόγο υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ads

Σύμφωνα με τις δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού κυβερνητικό παράγοντα, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ήδη έχει υπάρξει συμφωνία σε τρία από τα τέσσερα σημεία των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, η τρόικα δέχεται να παραμείνει εν ισχύ ο «νόμος Κατσέλη», να υπάρξει μια ενδιάμεση περίοδος ενός έτους για την προστασία της α΄ κατοικίας (και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας) και να ισχύσει από την 1/1/2015 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κατά το «ιρλανδικό μοντέλο». Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το 4ο σημείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά, κ.λπ.), βάσει των οποίων θα προστατεύεται η α΄ κατοικία. Με την τρόικα να ζητεί πολύ αυστηρά κριτήρια και την κυβέρνηση να εμμένει ότι στο καθεστώς προστασίας πρέπει να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.

Ads

Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το Σάββατο θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να συζητηθεί η άλλη ανοιχτή εκκρεμότητα που αφορά στην αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.