Κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για τη λειτουργία μεγάλου εκθεσιακού κέντρου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού φέρεται να βρίσκεται η ΔΕΘ. Η συμφωνία όμως αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Ads

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΔΕΘ Α.Ε. σε συνεννόηση με κυβερνητικούς παράγοντες έχει έρθει σε συμφωνία με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και την εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., ιδιοκτήτες του Ελληνικού, για την παραχώρηση της διαχείρισης των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου.

Ακόμη, η ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με την Content, ελληνογερμανικής κοινοπραξίας η οποία διατηρούσε εκθεσιακό κέντρο στο Ελληνικό, για την αγορά του εξοπλισμού της έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

Την επικείμενη συμφωνία παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε., Γιάννης Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση θα αποσβεστεί σε περίπου δυόμισι χρόνια και θα αποφέρει περί τα 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ κέρδη σε συνδυασμό με τη δημιουργία περίπου 3.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ads

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΔΕΘ αναζητά εδώ και τουλάχιστον μία οκταετία ισχυρή πρόσβαση στο λεκανοπέδιο, ενώ η συμφωνία έχει συναντήσει και αντιδράσεις. Σύμφωνα, δηλαδή, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας έφτασε στα γραφεία της ΔΕΘ Α.Ε. εξώδικη κλήση εκ μέρους της Metropolitan Expo, η οποία δηλώνει ότι θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο σε βάρος της ΔΕΘ, εάν προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας με την Content και τις ΚΕΔ και ΕΤΑ Α.Ε. Η Metropolitan Expo ισχυρίζεται ότι οι λυόμενες εγκαταστάσεις της Content στερούνται των απαραίτητων πολεοδομικών και περιβαλλοντικών αδειών και θεωρεί ότι ενδεχόμενη παραχώρηση των εγκαταστάσεων από ΚΕΔ και ΕΤΑ Α.Ε. χωρίς διαγωνισμό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.