Tο κόστος ασφάλισης (CDS) των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυξάνεται σταθερά την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα εξασθενούν και τα spread διευρύνονται, επισημαίνει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα του SeekingAlpha που αναλύει επενδυτικά θέματα.

Ads

Έτσι, τα Credit Default Swaps (CDS) επί των 5ετών ελληνικών ομολόγων, τα οποία σημείωσαν υψηλό 1008,35 μονάδων στις 25 Ιουνίου 2010, βρίσκονται σήμερα στις 962,22 μονάδες αυξάνοντας σταθερά από το επίπεδο των 750 μονάδων του Ιουλίου.

Τα CDS επί των ομολόγων της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας έχουν επίσης εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που υποχρέωσε την ΕΕ και το ΔΝΤ να ενεργοποιήσουν το πακέτο των 1 τρισ. δολ.για τη διάσωση του ευρώ.

Ζημιές-ρεκόρ 1,8 δισ. οι εισηγμένες

Ξεπέρασαν και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις οι ζημιές-ρεκόρ συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών το β’ τρίμηνο, ενώ για πρώτη φορά οι ζημιογόνες εταιρείες ξεπέρασαν τις κερδοφόρες στο α’ εξάμηνο.

Ads

Από την επεξεργασία των οικονομικών αποτελεσμάτων των 265 εισηγμένων εταιρειών από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ προκύπτει ότι 144 εταιρείες ή το 54% του συνόλου κατέγραψαν ζημιές το α’ εξάμηνο, ενώ οι υπόλοιπες 121 εταιρείες κατέγραψαν κέρδη.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των περιοδικών δημοσιεύσεων που οι ζημιογόνες εταιρείες είναι περισσότερες από τις κερδοφόρες σ’ ένα εξάμηνο, παρατηρούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εταιρείας. Οι συνολικές ζημιές ανήλθαν σε 1,37 δισ. ευρώ στο εξάμηνο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο συνολικός τζίρος των εταιρειών ανήλθε σε 38,4 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, αυξημένος κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Αν όμως δεν ήταν η αύξηση των φόρων σε διυλιστήρια και πρατήρια, ο συνολικός τζίρος θα ήταν οριακά μειωμένος, σημειώνουν σχετικά.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το β’ τρίμηνο κατέχει πλέον τα πρωτεία τόσο της χειρότερης επίδοσης, που είναι η φετινή, όσο και της καλύτερης, που ήταν το ίδιο τρίμηνο το 2007 όταν τα συνολικά κέρδη των εισηγμένων ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία