Σε μαθηματικές αλχημείες προχωρά ο Κωνσταντίνος Τασούλας προκειμένου να ολοκληρώσει κατά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλή το κυβερνητικό «πραξικόπημα» στην ΑΔΑΕ.

Ads

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής, κόντρα στην πρόβλεψη του Συντάγματος για πλειοψηφία ⅗ των μελών της Διάσκεψης, ισχυρίστηκε ότι η εν λόγω αναλογία επί των 27 μελών είναι 16.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα η Όλγα Γεροβασίλη και ο Διονύσης Καλαματιανός, που ζήτησαν σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και αναβολή της συνεδρίασης, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να αναζητά συμμαχίες στα ακροδεξιά έδρανα για να προχωρήσει τα σχέδιά της, καθώς δύο υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη των Σπαρτιατών απάντησαν σε σχετική ερώτηση πως θα υπερψηφίσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των μελών της Ολομέλειας της ανεξάρτητης Αρχής, των οποίων η θητεία έληξε, μία μέρα πριν η ΑΔΑΕ επιβάλλει πρόστιμο στην ΕΥΠ ύψους 100.000 ευρώ επειδή δεν συνεργάστηκε για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ads

Παράλληλα, δεν πέρασε απορατήρητο το γεγονός ότι με τις ψήφους της Ελληνικής Λύσης «πέρασε» λίγη ώρα ρτγότερα η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την αντικατάσταση των μελών της Ολομέλειας του ΕΣΡ, των οποίων η θητεία έχει λήξει.

Σημειώνεται ότι αν περάσει η πρόταση του Κωνσταντίνου Τασούλα, από τη σημερινή σύνθεση της ΑΔΑΕ θα μείνει στη θέση του μόνο ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος, κι αυτός επειδή δεν έχει λήξει η θητεία του. Επίσης, ο Γιώργος Μπακάλης, από μέλος της ολομέλειας, αναβαθμίζεται στη θέση του αντιπροέδρου.

Η πρόταση Τασούλα περιλαμβάνει τον Αθανάσιο Παλιάτσο για αναπληρωτή αντιπρόεδρο και ως τακτικά μέλη τους Κωνσταντίνο Οικονόμου, Δημοσθένη Ασημακόπουλο, Σταύρο Κωστόπουλο, Παναγιώτη Τρακάδα, Χαράλαμπο Τσιλιώτη.

Από την ΑΔΑΕ αποχωρούν ο αντιπρόεδρος Μιχαήλ Σακκάς, ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μουστάκας και τα μέλη Κατερίνα Παπανικολάου, Δημήτριος Βέργαδος, Νικόλαος Παπαδάκης, Στέφανος Γκρίτζαλης.