Με την πρόσληψη 1.314 εποχικών αρχαιοφυλάκων θα υποδεχτούμε τη νέα τουριστική σεζόν   ώστε να λειτουργήσουν κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι όπως δήλωσε η Λυδία Κονιόρδου στην  χθεσινή πρώτη συνέντευξη τύπου. Μένει να τρέξει με σωστούς χρόνους η διαδικασία ΑΣΕΠ.

Ads

Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης μεταξύ άλλων  άμεση χρηματοδότηση για εργασίες στον λόφο Καστά, νομοσχέδιο που προβλέπει τη συγχώνευση των μουσείων της Θεσσαλονίκης , την  χρήση πιλοτικά σε πέντε μουσεία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την  “επιστροφή” των επιχορηγήσεων στο ελεύθερο θέατρο , την πιο δίκαιη διανομή των χρημάτων στα ΔΗΠΕΘΕ, θέσπιση νέων κρατικών Βραβείων Βιβλίου. Σε σχέση με την ενιαία τιμή βιβλίου είπε ότι θα ξαναμπεί στο τραπέζι της συζήτησης με τους θεσμούς ενώ όσον αφορά στην Καμεράτα και τα χρέη της αρκέστηκε να δηλώσει πως έχει την πρόθεση να σωθεί η ορχήστρα όμως το θέμα εξαρτάται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα αν θα περάσει τελικά από το ΚΑΣ η υπόθεση Ελληνικού το πότε θα ανοίξει το Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  το οποίο θα φιλοξενήσει  την documenta 14 σε όλους τους ορόφους του και το μέλλον του θεατρικού Μουσείου το οποίο προτίθεται να φιλοξενήσει η ΕΡΤ. Σε σχέση με την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα δήλωσε “ Την  ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδιατυπώνει τις άξιες της αυτό θα είναι συμβολική πράξη ενάντια στις δυνάμεις που επιζητούν τη διάλυση της Ευρώπης, όχι μόνο στο όνομα Ελλάδας αλλά των ευρωπαίων πολιτών που μοιραζόμαστε τις ίδιες άξιες.”

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς να διασφαλιστεί η επένδυση και να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος. Να τηρηθούν οι νόμιμοι παράμετροι» απάντησε η Λυδία Κονιόρδου στην ερώτηση του tvxs.gr αν θα περάσει η απόφαση για το Ελληνικό από το ΚΑΣ. Όσο για το επίμαχο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που επιστρέφει στα χέρια της σε λίγες μέρες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δήλωσε πως επιδέχεται τροποποιήσεις και τις συζητάει με τους αρμόδιους φορείς. Στην ερώτησή μας αν τελικά θα προβλέπει επίτροπο σύμφωνα με το τραπεζικό και όχι με το πτωχευτικό δίκαιο όπως ζητούν οι δημιουργοί ο διευθυντής του γραφείου της Β. Πολίτης απάντησε πως διερευνάται και αυτή η λύση.

Ads

Η υπουργός στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη τύπου άνοιξε τη βεντάλια των δραστηριοτήτων του υπουργείου της επικεντρώνοντας σε βασικούς άξονες όπως η αποκέντρωση, η σχέση εκπαίδευσης – πολιτισμού, η πολιτιστική κληρονομιά ενώ έδωσε το στίγμα της φιλοσοφίας της με τις λέξεις Συνέχεια, Διάλογος, Συνεργασίες. “Τιμούμε τη συνέχεια,  αυτό που έγινε προς την σωστή κατεύθυνση από προκατόχους Ξυδάκη και Μπαλτά. Στις συνεργασίες μας οδηγεί αναπόφευκτα η εποχή των δυσκολιών. Χρειαζόμαστε  διάλογο και δημόσια διαβούλευση  , τα πράγματα γίνονται με συναίνεση ακούμε” είπε.

Η υπουργός ανακοίνωσε την άμεση διάθεση ποσού 2,5 εκατομμύριων ευρώ από κοινοτικά προγράμματα για τις εργασίες συντήρησης του μνημείου και του λόφου Καστά και την ανάδειξή του με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης και διαμόρφωση μονοπατιών περιήγησης επισκεπτών. Είπε επίσης ότι στα έργα που ξεκινούν το 2017 είναι επίσης, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για πέντε θέατρα που συνδέονται μεταξύ τους στην πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου (Γιτάνων Θεσπρωτίας, Αρχαίας Αμβρακίας, Νικόπολης, Κασσώπης και Δωδώνης).

Στα έργα που ξεκινούν το 2017 είναι επίσης, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για πέντε θέατρα που συνδέονται μεταξύ τους στην πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου (Γιτάνων Θεσπρωτίας, Αρχαίας Αμβρακίας, Νικόπολης, Κασσώπης και Δωδώνης).

Μίλησε επίσης για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συγχώνευση μουσείων της Θεσσαλονίκης -Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (με τα ιδιαίτερα τμήματά του Φωτογραφίας και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης) και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι «στην τελική ευθεία προς ψήφιση στη Βουλή».

Όσο για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια στα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε Ακρόπολη, Μυκήνες, Μεσσήνη και Κνωσσό. Οι προοπτικές του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) και τα πεπραγμένα κατά την τελευταία διετία του διοικητικού συμβουλίου του (ΤΑΠ) θα παρουσιαστούν μετά τα μέσα Μαρτίου, σε ειδική συνέντευξη.

“Εμείς θέλουμε να κάνουμε ταξίδια στον χρόνο και στον τόπο. Ο χρόνος συνδέει την πολιτιστική μας κληρονομιά, -αυτό το τεράστιο κεφάλαιο στο οποίο το υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρίνεται πολύ ουσιαστικά, επί χρόνια- στον χρόνο, όπως αυτός εκφράζεται στην πολιτιστική μας κληρονομιά μέσω της Παιδείας και της Εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι  αυτός ο χρόνος να συνδεθεί με το σήμερα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Και ως προς τον τόπο θέλουμε αυτό που συμβαίνει στον πυρήνα, το κέντρο, να εξακτινώνεται στην περιφέρεια. Να δημιουργηθούνε θεσμοί ή να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχοντες,  έτσι ώστε να υπάρχει επικοινωνία, ανταλλαγή και διάλογος με την περιφέρεια.”  τόνισε η υπουργός κλείνοντας την ομιλία της με το σχέδιο “Μικρή Ελλάδα” που αφορά δημιουργούς που εθελοντικά φωτίζουν την ομορφιά του τόπου με δράσεις τους και τους οποίους θέλει να συμπεριλάβει στη νέα προσπάθεια του Υπουργείου για συνένωση δυνάμεων.