Διευκρινίσεις τόσο για τον ρόλο της Κομισιόν, όσο και για τη δήλωση Γιούνκερ ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και θεσμών πρέπει να εφαρμοστούν έδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Ads

Σημειώνεται ότι η δήλωση Γιούνκερ θεωρήθηκε ως «πάγος» στα σχέδια της κυβέρνησης να αναδιαπραγματευτεί τις περικοπές των συντάξεων. Ωστόσο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε στις δηλώσεις του, ότι ναι μεν υπάρχει η ανάγκη τήρησης της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου, όπου έχουν καταγραφεί και οι δεσμεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά η συζήτηση συνεχίζεται και «θα ελέγξουμε τα περιθώρια που προσφέρουν τα πλεονάσματα».

«Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς.  Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια που προσφέρουν τα πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους αδύναμους Ελληνες. Θα παρακαλούσα τις διάφορες πηγές, κρουνούς, ρυάκια και όσους προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια άλλη διάσταση, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Η Κομισιόν είναι δίπλα στην Ελλάδα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση απέναντι», είπε αναλυτικά.

Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας από το 2015 μέχρι σήμερα, υπογράμμισε πως ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ξαναζήσει. «Η Ελλάδα είναι όντως μία ιστορία επιτυχίας ειδικά εάν σκεφθεί κανείς το σημείο αφετηρίας στο οποίο βρέθηκε από το 2009 και μετά, μετά την εκκίνηση της κρίσης.Το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι πως μέσα από την περιπέτεια μάθαμε και αλλάξαμε. Μπορούμε να φτιάξουμε μία οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες και όχι χρέη, ένα κράτος χωρίς πατρωνία που τόσο μας κόστισαν. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος. Οφείλουμε να βελτιώσουμε το οικονομικό κλίμα, να εξυγιάνουμε περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα και να μην ξεχάσουμε τους ευάλωτους Έλληνες», δήλωσε.

Ads

«Το θέμα είναι οι στόχοι, όχι τα μέσα επίτευξης»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Ναυτεμπορική, διευκρίνισε το πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης με τους θεσμούς. Όπως τόνισε: «πλέον είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και από μία επιτήρηση τόσο των στόχων όσο και των μέσων επίτευξής τους περνάμε σταδιακά σε μια φάση επιτήρησης μόνο των στόχων. Κάτι το οποίο συμβαίνει με όλες τις χώρες. Έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε τον στόχο του 3,5% και παράλληλα να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη ξεκινήσει».