Στο 10%  εκτιμάται η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Επρόκειτο, για τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ μετά την Ισπανία.

Ads

Παράλληλα, η Κομισιόν προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021, πριν αυξηθεί σε 5% το 2022, ενώ, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί από το ρυθμό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αφού η επαναφορά του τουρισμού προβλέπεται αργή.

Επίσης, όπως αναφέρει η Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει στο 16%, το ποσοστό της απασχόλησης πέφτει, κυρίως λόγω τουρισμού.

Γεωπολιτικές εντάσεις και τυχόν κρίση μεταναστευτικού προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις, όπως αναφέρεται.

Ads

Η πρόβλεψη πάντως δεν ενσωματώνει τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις από το Ταμείο Αποκατάστασης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση μόλις εφαρμοστεί.

Στην έκθεση, επισημαίνεται παράλληλα ότι, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% (q-o-q -ανά τρίμηνο) κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020, αντικατοπτρίζοντας την επανέναρξη της οικονομίας και της προσωρινής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού εκείνη τη στιγμή.

Η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο προήλθε κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε απότομα λόγω του αρνητικού αντικτύπου της πανδημίας στον τουρισμό, ενώ ο κλάδος των κατασκευών έδειξε κάποια ελαστικότητα.

Μετά την επανεισαγωγή των μέτρων περιορισμού κατά το τέταρτο τρίμηνο του του έτους, η αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να γίνει αρνητική σε τριμηνιαία βάση.

Επιπλέον, η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από ιδιωτική κατανάλωση, με το σταδιακό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, βελτίωση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το υποστηρικτικό περιβάλλον της δημοσιονομικής πολιτική στην οικονομία. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022.

Τέλος, οι επενδύσεις προβλέπεται ότι θα ανακάμψουν επίσης, αλλά με πιο αργό ρυθμό.