Επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η συνεργασία όλων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου σχολίασε η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό αναφορικά με την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει σύσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Ads

Η Μπερτό δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη συνάντηση αυτή. «Η θέση της Επιτροπής είναι πάντα η ίδια. Θα θέλαμε όλες οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου να συνεργάζονται», απάντησε η ίδια.

Σε σχέση με το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται στα βόρεια σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι «ιδανικά όσοι δεν αιτούνται άσυλο, θα έπρεπε να επαναπροωθούνται», διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία για ανοικτά σύνορα ισχύει μόνο για τους πρόσφυγες και όχι για πάσης φύσεων οικονομικούς μετανάστες που τυγχάνει να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Δεδομένων των ελέγχων που γίνονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, η Μπερτό εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για ανθρωπιστική κρίση. 

Ads

Για το λόγο αυτό, είπε, οι προσπάθειες της Επιτροπής επικεντρώνονται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με προσωπικό της Επιτροπής να έχει σταλεί επί τόπου και κυρίως στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες.

«Η Κομισιόν κάνει προετοιμασία για να αποφύγει κάποιου είδους πιθανή ανθρωπιστική κρίση, τώρα που η διέλευση από τα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι πιο σφιχτή», τόνισε χαρακτηριστικά.