Η Ελλάδα έχει καλό αλλά ανεξερεύνητο δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, υποστηρίζει η Κομισιόν σε έκθεσή της σχετικά με την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών – μελών. Ωστόσο επισημαίνεται πως οι αβεβαιότητες (ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους) είναι ακόμη τόσο μεγάλες που δεν επιτρέπουν την αλλαγή των προτεραιοτήτων της ενεργειακής πολιτικής.

Ads

 
Στην έκθεση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γίνεται λόγος για τις εξελίξεις στις έρευνες με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα.
 
Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας και την ενεργειακή πολιτική που ακολουθείται «πάνω από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού».
 
Σχετικά με την εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό, σημειώνεται πως αυτή «αντισταθμίζεται εν μέρει από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ, Καζακστάν και παλαιότερα Ιράν) και από το γεγονός ότι το υπόλοιπο 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από εγχώριες πηγές όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο».
 
Μόνο δύο παίκτες στη διύλιση
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον τομέα της διύλισης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει πως αυτός χαρακτηρίζεται από υπερρύθμιση και συγκέντρωση σε δύο παίκτες (ΕΛΠΕ και Motor Oil) καθώς κι ότι εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει έλλειψη ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.
 

Διαβάστε επίσης: Έκθεση του ΔΝΤ «καρφώνει» Βαρδινογιάννη και Λάτση για καρτέλ στην αγορά καυσίμων

Κυριαρχία της ΔΕΗ
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας «βασικές προκλήσεις παραμένουν η κυριαρχία της ΔΕΗ, η έλλειψη ανταγωνισμού και η συσσώρευση χρεών (απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, οφειλές προς τη ΔΕΠΑ, κ.α.)».
 
Μάλιστα η Κομισιόν εκτιμά πως είναι πολύ πιθανή η περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωση τους από την 1η Ιουλίου του 2013 και επαναλαμβάνει την πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ όπως τα λιγνιτωρυχεία.
 
Τροχοπέδη τα χρέη για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
 
Στον τομέα του φυσικού αερίου, η Κομισιόν αναφέρει πως τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ (300 εκατ.) αποτελούν τροχοπέδη για την ιδιωτικοποίηση της, ενώ επισημαίνει και την μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία, που το 2005 κάλυπτε το 50% των ενεργειακών αναγκών. Όπως αναφέρεται το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί καθώς η Ελλάδα εισάγει φυσικό αέριο πλέον και από την Τουρκία, ενώ έχει αυξηθεί και η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Ads