Την ισχυρότερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU, κινητοποίησε στην Ελλάδα σήμερα η Ευρωπαΐκη Επιτροπή για την «αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ».

Ads

Η Κομισιόν έχει κινητοποιήσει για την Ελλάδα 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από το αποθεματικό της RescEU, ενημερώνει με ανακοίνωσή της. «Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια (περίπου 810.000 στρέμματα) έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα».

«Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ads

Παράλληλα, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Τι είναι το RescEU

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ και δημιούργησε το rescEU για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από τις καταστροφές και τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων.

Το rescEU δημιουργήθηκε ως απόθεμα ευρωπαϊκών δυνατοτήτων, το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως από την ΕΕ. Περιλαμβάνει έναν στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αεροπλάνα ιατρικής εκκένωσης, καθώς και ένα απόθεμα ιατρικών ειδών και νοσοκομείων πεδίου που μπορούν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Το απόθεμα rescEU περιλαμβάνει επίσης καταφύγια, μέσα μεταφοράς και υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και είδη ενεργειακού εφοδιασμού.

Αναπτύσσονται επίσης εφεδρείες για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών κινδύνων (CBRN). Αυτά περιλαμβάνουν την απολύμανση και την ανίχνευση, καθώς και αποθέματα ιατρικών αντιμέτρων CBRN.