Τα δύο νέα ελληνικά κείμενα, συνολικά 3 σελίδων, βρίσκονται από χθες το βράδυ στα χέρια των «θεσμών» και γίνονται ο νέος πόλος του, τελικού, μπρα ντε φερ με τους πιστωτές.

Ads

«Εξετάζουμε με προσοχή και επιμέλεια τις ελληνικές προτάσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς, διαψεύδοντας ουσιαστικά τα όσα μετέδωσαν νωρίτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης – με πρώτο το Bloomberg – περί απόρριψης των αντιπροτάσεων της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα δύο νέα κείμενα περιλαμβάνουν βελτιωμένες προτάσεις αφ’ ενός για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και αφ’ ετέρου για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου σχεδίου για το χρέος. Κατά τις ίδιες πηγές, στις προτάσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά καταγράφεται ήδη σύγκλιση των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016. Οπως αναφέρουν, η σύγκλιση εστιάζεται τις εκτιμήσεις για τα φορολογικά έσσδα που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά πάντοτε, εκτιμάται ότι θα καλύψουν την απόσταση. Μέχρι στιγμής οι πιστωτές φέρονται να προσδιόριζαν το δημοσιονομικό κενό κοντά στα 4,5 δις ευρώ, ενώ η Αθήνα περί τα 2 δις ευρώ. Από τον τελικό προσδιορισμό του θα εξαρτηθεί και η έκταση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Στις Βρυξέλλες πάντως, όπου βρίσκονται από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ερωτώμενος για το εάν συζητείται νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα περιορίστηκε να πει: «Η Κομισιόν εξακολουθεί να εργάζεται στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Ads

Ο Μαργαρίτης Σχινάς είπε ακόμη ότι οι επαφές συνεχίζονται «τόσο σε πολιτικο όσο και σε τεχνικό επίπεδο», ενώ σε ερώτηση για το εάν αύριο θα συναντηθούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε: «Πριν φθάσουμε στο αύριο, ας δούμε το σήμερα. Πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν οι νέες προτάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες από άλλες κοινοτικές πηγές, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη «υπόγειος» γύρος διαβουλέυσεων, μέσω του οποίου οι δανειστές προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προσθέσει και άλλες παραμέτρους στις αντιπροτάσεις της – παραμέτρους, που αφορουν κυρίως μέτρα άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης.

Από την πλευρά τους, πηγές του Μαξίμου τόνισαν ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.
Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους».

Νωρίτερα το Bloomberg, επικαλούμενο «αξιωματούχους που είδαν την ελληνική πρόταση» μετέδιδε ότι οι πιστωτές κρίνουν πως οι αντιπροτάσεις δεν είναι αξιόπιστες, ενώ το γερμανικό πρακτορείο MNI τονίζει -επικαλούμενο πηγές της ΕΕ- ανέφερε πως η πρόταση είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη με μικρές αλλαγές. Και το Reuters  μετέδωσε ότι σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. «οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι επαρκείς». Σύμφωνα, δε, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλούνται ξένοι ανταποκριτές ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» ούτε η αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Κυβερνητικές πηγές από εχθές συνιστούσαν πάντως ψυχραιμία για τις διαρροές που θα ακολουθήσουν από τα διεθνή ΜΜΕ, έπειτα από την αποστολή της νέας ελληνικής πρότασης.