«Σπέκουλα» συνιστά οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, υπογράμμισε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν ο Όλι Ρεν έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο πρόγραμμα της ΕΕ- ΔΝΤ. Ο ίδιος ο Όλι Ρεν, πάλι, επανέλαβε σήμερα πως η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου της τρόικας (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) προς την Ελλάδα θα γίνει κανονικά. Πάντως, το ΔΝΤ, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η συνέχιση του δανεισμού προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η χώρα. Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες, διευκρινίζει πως δεν τίθεται θέμα μετάθεσης της απόφασης για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Ads

Σχετικά με τις προϋποθέσεις για την καταβολή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι παραμένουν οι ίδιες με τις προηγούμενες δόσεις και βασίζονται στην έκθεση της τρόικας, ενώ για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αποσαφήνισε ότι «το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις ελληνικές αρχές».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου συνιστά «σπέκουλα» και υπενθύμισε ότι κατά το στο παρελθόν ο Όλι Ρεν έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο πρόγραμμα της ΕΕ- ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι θα ληφθούν αποφάσεις τόσο για την 5η δόση όσο και για το νέο πρόγραμμα, «ώστε να αρθούν οι αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το Σεπτέμβριο». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για τη στήριξη της Ελλάδας, είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών που θα πρέπει να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, αλλά και να επιδείξουν την υπευθυνότητα για τη στήριξη του προγράμματος και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος.

Ads

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στο κατά πόσο υπάρχει σχεδιασμός για κάποιας άλλης μορφής στήριξη, σε περίπτωση που η ελληνική Βουλή δεν είναι σε θέση να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το τέλος Ιουνίου, ο κ. Αλταφάζ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο» και επανέλαβε ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν τις τύχες του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την διάρκεια οικονομικού φόρουμ στο Βατικανό, δήλωσε πως «Η Ελλάδα προχώρησε ήδη στην μεταρρύθμιση των συντάξεων αλλά της απομένουν ακόμη πολλές άλλες, οι οποίες είναι οπωσδήποτε δύσκολες». Ο Ιταλός οικονομολόγος πρόσθεσε, όμως ότι «η εναλλακτική, η χρεοκοπία, θα ήταν σίγουρα χειρότερη, καταστροφική, ιδίως για την συγκεκριμένη περίπτωση, μιας ανεπτυγμένης χώρας».

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επισήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να είναι μια φυσιολογική χώρα. Για το λόγο αυτό, περιμένουμε την ψήφο του κοινοβουλίου της Αθήνας. Πρέπει να πω ότι είναι κρίμα που η αντιπολίτευση κάνει αυτό το περίοδο παιχνίδι, σε ότι αφορά το εν λόγω σημείο, διότι στην Πορτογαλία και σε ένα κάποιο βαθμό και στην Ιρλανδία, τηρείται μια κοινή διαδικασία λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Αν η Ελλάδα δεχθεί, πιστεύω ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καλό να βοηθήσει την Ελλάδα».

ΔΝΤ: Συνέχιση δανεισμού μόνο μετά μεταρρυθμίσεων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάλι, ανέφερε σήμερα με ανακοινωθέν του ότι συναρτά τη συνέχιση της βοήθειάς του στην Ελλάδα με την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.Το ΔΝΤ εκφράζει, συγχρόνως, την αισιοδοξία του για την συνέχιση των χρηματοδοτήσεων, που προβλέπουν οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν εκ νέου την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο. Η μηνιαία σύγκληση του ίδιου οργάνου, θα γίνει την 11η Ιουλίου, αυτήν τη φορά στις Βρυξέλλες.

Το ΔΝΤ υπενθύμισε σήμερα ότι προκειμένου να εκταμιευθεί η πέμπτη, κατά σειράν, δόση του δανείου των 30 δισ. ευρώ, το οποίο τον Μάιο του 2010 είχε συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, προαπαιτείται η έγκριση του Διοικητικού συμβουλίου του.

Γερμανία: Δεν τίθεται θέμα μετάθεσης της απόφασης για το νέο δάνειο

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν πως δεν υπάρχει θέμα μετάθεση της απόφασης για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα μία συμφωνία στο βασικό πλαίσιο και τους βασικούς άξονες ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας τον Ιούλιο. Διευκρίνισε σχετικά ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να έχουμε το τελικό ντοκουμέντο μέχρι το τέλος της εβδομάδας», κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά.

Εκείνο που επιδιώκεται στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 19 Ιουνίου είναι η επί της αρχής συμφωνία στο βασικό πλαίσιο. Η συμφωνία στο βασικό πλαίσιο θα αρκεί για την εκταμίευση της δόσης. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία για το ύψος της χρηματοδότησης και οι τρόποι κάλυψής της, μεταξύ άλλων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όχι πλήρως εξειδικευμένη αλλά ως βασικό άξονα.

Στο βασικό πλαίσιο θα περιλαμβάνονται επίσης και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα και «αυτό είναι ένα θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου και της ελληνικής αντιπολίτευσης», επισήμανε η ίδια πηγή. «Αυτά όλα πρέπει να γίνουν, δεν έχουμε φτάσει μέχρι εκεί, αλλά προχωράμε».

Νωρίτερα σήμερα, το Reuters μετέδωσε πως το Βερολίνο πιέζει παράλληλα να αναβληθεί για το Σεπτέμβριο η συμφωνία για τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας.

Στη γαλλική Βουλή το ζήτημα της ελληνικής κρίσης

Αναφορές στην ελληνική κρίση και τους τρόπους αντιμετώπισής της έγιναν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Γαλλικής Βουλής. Ο υπουργός εξωτερικών Αλαίν Ζιπέ μίλησε για «γενναίο και απαραίτητο πρόγραμμα που θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο» και απέκλεισε κάθε ιδέα χρεοκοπίας, ενώ ο σοσιαλιστής Πιέρ Μοσχοβιτσί χαρακτήρισε ως «παραλογισμό» τη μη έκδοση ευρωομολόγων.

«Η λύση εξαρτάται και από την Ελλάδα. Υιοθέτησε μια νέα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική: μέτρα εξοικονόμησης, νέες αναδιαρθρώσεις καθώς και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να εισπραχθούν 50 δις μέχρι το 2015. Αυτό το γενναίο και απαραίτητο πρόγραμμα πρέπει να υιοθετηθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να εφαρμοστεί χωρίς χρονοτριβή. Θα μπορέσει να συνοδευτεί, εάν είναι απαραίτητο από ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, του οποίου οι όροι βρίσκονται ακόμη σε φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ευρωζώνης, των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ», τόνισε ο Ζιπέ..

Ο σοσιαλιστής και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβιτσί (προσκείμενος στον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ Στρος Καν), μίλησε για μια Ευρώπη που πεθαίνει μέσα στην «κακοφωνία» και την έλλειψη αλληλεγγύης, ενώ χαρακτήρισε ως «παραλογισμό» με τις σημερινές συνθήκες, μια άρνηση του Σαρκοζί για τα ευρωομόλογα.