Ανοικτό αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), αναθεωρήσει σημαντικά προς τα άνω το ελληνικό έλλειμμα και χρέος. Πάντως η Κομισιόν χαιρετίζει την «αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα και να πετύχει τους στόχους της».
Ads
Ερωτηθείς αν η προς τα άνω αναθεώρηση των στοιχείων της Ελλάδας για το χρέος και το έλλειμμα κατά το 2009 θα έχει επιπτώσεις στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2011, δηλαδή για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν απάντησε καταφατικά.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σημείωσε ότι ο βασικός στόχος είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ελλείμματος ως το 2014 και ότι το μείγμα πολιτικής καθώς και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων στους κόλπους του Ecofin
Ο κ. Ρεν δήλωσε ακόμη ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες, ως τις 22 Οκτωβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στατιστικά στοιχεία των κρατών μελών της ΕΕ για το 2009.
Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να παραταθεί η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από τη Eurostat ως τις 15 Νοεμβρίου, ούτως ώστε, όπως είπε, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ και το ΔΝΤ να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά τις διαδικασίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2011.
Ειδικότερα, αφού υπενθύμισε τις αμφιβολίες που είχε θέσει κατά το παρελθόν η Eurostat ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, αλλά και τις αυξημένες δικαιοδοσίες που της έχουν δοθεί από το καλοκαίρι και μετά, ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονές της έχουν εντοπίσει ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και ότι επιχειρούν να συμφωνήσουν με τις ελληνικές αρχές, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί η εικόνα.
Ο κ. Γιουνκέρ εξήγησε ότι η όποια αναθεώρηση δεν θα είναι το αποτέλεσμα παρατυπιών ή παραλείψεων της κυβέρνησης της Ελλάδας, αλλά το αποτέλεσμα της «επανακατηγοριοποίησης» ορισμένων κρατικών δαπανών (σ.σ. ΔΕΚΟ).
Παπακωνσταντίνου: Οι αγορές αναγνωρίζουν την πρόοδο της Ελλάδας
Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων, κοινωνικώς επαχθών μέτρων, λόγω της πιθανολογούμενης αναθεώρησης προς τα άνω του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας, εμφανίστηκε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπου έλαβε μέρος στο Συμβούλιο Ecofin.
Όπως υποστήριξε οι αγορές αναγνωρίζουν την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. «Υπάρχει καθολική αναγνώριση ότι προχωράμε αρκετά καλά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί» δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Λουξεμβούργο.
«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι αγορές αρχίζουν να ανταποκρίνονται στις προσπάθειες που κάνουμε», συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στη δημοπρασία των 3μηνων εντόκων γραμματίων, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά.
Εκτίμησε ότι η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδος ενδέχεται να περατωθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Ωστόσο, ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή ενδέχεται να περατωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 από τη Βουλή. Προέβλεψε πάντως ότι παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009, οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν, αφού σημείωσε ότι ήταν «υποθετικού χαρακτήρα», τόνισε ότι στο οικονομικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, περιέχονται λίγο πολύ τα μέτρα τα οποία απαιτούνται.
Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την απόφαση για το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», σύμφωνα με την οποία, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους οι χώρες του ευρώ θα ενημερώνουν τις Βρυξέλλες για τις βασικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους. Δήλωσε δε, ικανοποιημένος για την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων στη ζώνη του ευρώ.
Δεν παρέλειψε να κάνει και επίθεση στην Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζοντας την περίοδο της διακυβέρνησης της ως την αφετηρία των δεινών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Όπως τόνισε περιμένει από τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά να εξηγήσουν στους Ευρωπαίους εταίρους γιατί το έλλειμμα για το 2009 δεν βρίσκεται στο επίπεδο που είχε ανακοινώσει η ΝΔ αλλά σε αυτό στο οποίο θα διαμορφωθεί.
«Οι πρόσφατες δηλώσεις των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρόκειται, λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων, να απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, προβλέποντας νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες, τα οποία, όπως υποστήριξε, καταγράφονται έτσι κι αλλιώς στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Στήριξη της λιτότητας στην Πορτογαλία ζητά ο Γιούνκερ
Τα πολιτικά κόμματα στην Πορτογαλία οφείλουν να συνταχθούν με το πρόγραμμα του προϋπολογισμού που κατέστρωσε η κυβέρνηση για το 2011 και προβλέπει δραστικές περικοπές και αυξήσεις στους φόρους, τόνισε ο επικεφαλής της ομάδος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οι πορτογάλοι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμη εκφρασθεί σαφώς εάν θα στηρίξουν τα αντιδημοφιλή μέτρα της κυβέρνησης, παρέχοντας την αναγκαία υποστήριξη για να περάσει ο προϋπολογισμός από το Κοινοβούλιο.
«Ευελπιστούμε πως τα μεγάλα κόμματα θα συμπράξουν στην πραγμάτωση αυτών των προσπαθειών, ώστε το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό για το 2011», τόνισε ο Γιούνκερ μετά τη σύνοδο του Ecofin, όπου οι υπουργοί των Οικονομικών τα Ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο σχεδόν αυτόματων κυρώσεων για όσες χώρες υπερβαίνουν τα όρια του χρέους και του ελλείμματος που έχει θέσει για τα μέλη της η ΕΕ.
Εν το μεταξύ, σε συμφωνία για την εποπτεία των κεφαλαίων αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου (Hedge funds) ήρθαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Τα Hedge Funds έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής τα τελευταία χρόνια με αρκετούς οικονομολόγους να τους αποδίδουν μερίδιο για την οικονομική κρίση που ξέσπασε.
Διαβάστε επίσης:
Συμφωνία Eurogroup για αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >