Όταν πριν από 15 ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ εδώ στην Αθήνα, η γερμανίδα καγκελάριος ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Ανήκουμε», είχε πει, «στην ίδια ιδεολογική οικογένεια, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία… Όμως, σε ένα θέμα έχουμε διαφωνία – σχετικά με το σχεδιαζόμενο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Εξήγησα με κάθε σαφήνεια ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και της χώρα της Βόρειας Μακεδονίας στο μέλλον…».

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Eξίσου καθαρή είναι και η πρόσκληση – έκκληση που απευθύνουν σήμερα στελέχη του κόμματος της Μέρκελ, του CDU, προς τους βουλευτές της ΝΔ για να υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Και απολύτως εμφανές είναι και το «άδειασμα» της Κομισιόν στον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος θυμήθηκε χθες το βράδυ πως η συμφωνία είναι «προβληματική» και πως τα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας «δίνουν λαβή για αλυτρωτικές εθνικιστικές πολιτικές».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς – επίσης προερχόμενος από την συντηρητική «πολιτική οικογένεια», όπως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – επανέλαβε ότι οι Πρέσπες είναι μια «σημαντική συμφωνία» και υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ήταν ομόφωνες. Αρα, εμμέσως πλην σαφώς, υπενθύμισε και στον Δημήτρη Αβραμόπουλος ότι και ο ίδιος είχε συμφωνήσει και δεν είχε τότε επισημάνει τον «προβληματικό» χαρακτήρα της συμφωνίας.

Ads

O Mαργαρίτης Σχινάς δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το εάν η Κομισιόν προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον έλληνα επίτροπο, τόνισε όμως εύγλωττα πως «το μοναδικό που έχει σημασία είναι η ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων».

Κι ακόμη πιο εύγλωττος ήταν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έγραψε στο twitter: Η Κομισιόν «αδειάζει» θεαματικά τις αποστάσεις που πήρε από τις «Πρέσπες», μετά από πολύμηνη σιωπή, ο @Avramopoulos. Ο λόγος είναι απλός. Όταν η Κομισιόν συζήτησε το θέμα κ αποφάσισε ομόφωνα ΝΑΙ, ο Έλληνας επίτροπος σιώπησε! Άλλα μέσα και άλλα έξω. Θλίψη..
Την ίδια ώρα στελέχη των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών καλούσαν τους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου έχουν μια ιστορική ευθύνη», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο γερμανός Νταβίντ ΜακΆλιστερ, προσθέτοντας: «Παρ’ ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα ενιαία θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας είμαι της άποψης ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα επωφεληθεί από αυτή».

Από την πλευρά του, και ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU  για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούργκεν Χαρντ,δήλωσε : «Θέλω να ενθαρρύνω τους φίλους μας στην Ελλάδα να εγκρίνουν το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε». Ο ίδιος επεσήμανε πως για την πΓΔΜ η επίλυση του ονοματολογικού συνιστά προϋπόθεση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και πως με τον τον τρόπο θα αυξανόταν και η ασφάλεια της Ελλάδας. «Συνεπώς», τόνισε, η «συμφωνία θα ήταν και προς το συμφέρον της Ελλάδας.» Ο ίδιος δε σημείωσε πως σε περίπτωση που απορριφθεί από την ελληνική βουλή η συμφωνία, κερδισμένος θα ήταν «μόνο η Ρωσία με τις γεωπολιτικές βλέψεις της στα Βαλκάνια».

«Θα πρέπει σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα και στους φίλους μας από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία, να είναι ξεκάθαρο ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον αν η Μακεδονία επιτέλους προσεγγίσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. του CDU για ευρωπαϊκά θέματα Φλόριαν Χαν.