Προς την κατεύθυνση ύπαρξης κυκλώματος εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανθρώπων και, πιο συγκεκριμένα, παιδιών, κινούνται οι έρευνες των Αρχών, όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του 53χρονου Ηλία Μίχου, που κατηγορείται για το βιασμό και την σεξουαλική εκμετάλλευση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό.

Ads

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Τρίτης, μετά από εισαγγελική εντολή δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ταυτότητας και φωτογραφίες των δύο παιδοβιαστών. Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην άμεση ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση και για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Διαβάστε επίσης

Την Τρίτη, ο εισαγγελέας, μετά από αίτημα του ανακριτή, άσκησε στον κατηγορούμενοσυμπληρωματική ποινική δίωξη για διακεκριμένη εμπορία ανθρώπων και οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ συνολικά κατηγορείται για 7 κακουργήματα. Ο Ηλίας Μίχος, από κοινού με τον 42χρονο συγκατηγορούμενό του, Ιωάννη Σοφιανίδη, για το βιασμό της 12χρονης, έχουν λάβει προθεσμία να απολογηθούν σήμερα Τετάρτη και οδηγούνται στον ανακριτή.

Ads

O δικηγόρος Βασίλης Νουλέζας, που μίλησε για 15-20 λεπτά με τον Ηλία Μίχο που παραμένει κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής δήλωσε στο newsbomb.gr ότι «ο κατηγορούμενος δεν δέχεται τις κατηγορίες, υποστηρίζει ότι είναι ένας πατέρας, ένας οικογενειάρχης, που ουδέποτε έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, με άψογη κοινωνική παρουσία σε όλους τους τομείς. Θεωρεί ότι επειδή είχε ιδιαίτερα σημαντική κομματική δραστηριότητα εντός της Νέας Δημοκρατίας, λόγω αντιζηλίας ή έχθρας, κάποιοι του έστησαν παγίδα, προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν για να τον εξοντώσουν ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά. Ουδέποτε προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ψεύτικο προφίλ. Το προφίλ του αποτύπωνε τη δραστηριότητά του».

Όπως είπε ο δικηγόρος, ο Ηλίας Μίχος θα «μιλήσει ανοιχτά» στην ανακρίτρια. «Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι θα αποκαλύψει στοιχεία και ονόματα και αυτό θα συμπαρασύρει πολλούς υψηλά ιστάμενους που τον έχουν επιλέξει ως εξιλαστήριο θύμα» σημείωσε ο δικηγόρος ο οποίος εξετάζει κατά πόσο θα αναλάβει την υπόθεση.

Κύκλωμα;

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο μικροσκόπιο των Αρχών – η έρευνα των οποίων άρχισε πριν 40 μέρες όταν έγινε η καταγγελία από την οικογένια του παιδιού – έχουν μπει ακόμα 16 άτομα, τα οποία φέρονται να είχαν προσεγγίσει την ανήλικη και όπως αποκαλύπτουν αστυνομικές πηγές είναι πολύ πιθανό σύντομα να ακολουθήσει νέος κύκλος συλλήψεων.

Η πιθανότητα ύπαρξης κυκλώματος προκύπτει και από τις δηλώσεις της διευθύντριας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Κέλλυς Ιωάννου, η οποία υποστήριξε ότι «για όλα θα βρεθούν απαντήσεις… Η υπόθεση θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετό καιρό ακόμα και τα στοιχεία με τα οποία θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι ολοένα και θα μας σοκάρουν για το ποιοι εμπλέκονται».

Η κυρία Ιωάννου μίλησε και για την εφαρμογή την οποία χρησιμοποιούσαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Όπως είπε, η εφαρμογή με την «οποία γινόταν όλο το δούναι και λαβείν ήταν το blindchat. Τι είναι αυτό; Είναι μία πλατφόρμα ανώνυμη στην οποία μπορείς να ανταλλάσσεις πληροφορίες χωρίς να ξέρεις ποιος είναι πίσω από αυτή την πλατφόρμα. Θα έπαιρνε ο φερόμενος ως δράστης τέτοια ευθύνη ώστε να στέλνει υλικό χωρίς να ξέρει ποιος είναι από πίσω;».

«Γινόταν μόνο εκεί η ανταλλαγή ή και μιλημένα σε ανθρώπους που γνώριζε;», αναρωτήθηκε η κ. Ιωάννου, τονίζοντας ότι θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, αφού έχουν κατασχεθεί ηλεκτρονικές συσκευές. Το ίδιο θεωρεί και η δικηγόρος της οικογένειας της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου: «Θεωρώ ότι θα προκύψουν και άλλα άτομα γιατί υπάρχουν στοιχεία» ανέφερε.

Οι 213

Ο Ηλίας Μίχος, με τη δημιουργία ενός προφίλ «ψάρευε πελάτες» με τους ενδιαφερόμενους παιδοβιαστές να φτάνουν τους 213 και την αστυνομία να ερευνά τα ψηφιακά τους ίχνη για να τους εντοπίσει.

Στα 213 αριθμώνται τα άτομα τα οποία φέρονται να είχαν επικοινωνήσει με τον 53χρονο εκφράζοντας ενδιαφέρον για το μικρό κορίτσι, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 16 άνδρες το κακοποίησαν σεξουαλικά.

Ο Ηλίας Μίχος παράλληλα επιχειρούσε να χτίσει το προφίλ θεοσεβούμενου οικογενειάρχη, του ανθρώπου υπεράνω πάσης υποψίας, του ανθρώπου με φιλανθρωπικό έργο, ενώ συχνά φωτογραφιζόταν με επιφανείς πολιτικούς,  καλλιτέχνες και ιεράρχες.

Είναι χαρακτηριστικό της νοσηρής δράσης του, ότι η δικογραφία που έχει σχηματίσει η Υποδιεύθυνση προστασίας Ανηλίκων ξεπερνά τις 1.000 σελίδες, με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, μηνύματα, καταθέσεις και φωτογραφίες.

Μηντιακό νοσηρό «πάρτι» και απουσία κρατικής πρόνοιας

Η δικηγόρος του παιδιού προχώρησε και σε σφοδρή επίθεση κατά των τηλεοπτικών καναλιών όσον αφορά στο δημοσιογραφικό χειρισμό του πολλαπλού εγκήματος σε βάρος του παιδιού, ενώ κατήγγειλε και την απουσία των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους από την υπόθεση.

Η Ασπασία Ταραχοπούλου, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι τα κανάλια συνεχίζουν να βιάζουν το κοριτσάκι καθώς δημοσίευσαν φωτογραφίες της 12χρονης ενώ βρίσκονται συνεχώς με κάμερες έξω από το σπίτι της οικογένειας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η δικηγόρος της 12χρονης, τα στοιχεία της μαθήτριας έχουν γίνει γνωστά και είναι μέγα ερώτημα πώς το κοριτσάκι θα μπορέσει να πάει στο σχολείο.

Η δικηγόρος επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή προστατεύεται ο θύτης και όχι το θύμα ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο θέμα εισαγγελέα αλλά είναι θέμα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας για το πως κάνει τη δουλειά του ένας δημοσιογράφος.

Κατήγγειλε επίσης, ότι εδώ και πάνω από ένα μήνα από την στιγμή που έγινε η επίσημη καταγγελία στην αστυνομία δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών για να δοθεί ψυχολογική βοήθεια στη 12χρονη αλλά και στην οικογένειά της.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Ασπασία Ταραχοπούλου μιλώντας στον ΑΝΤ1, πριν από μια εβδομάδα με δέκα ημέρες εμφανίστηκαν στο σπίτι της οικογένειας δυο κοινωνικοί λειτουργοί από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου Αθηναίων και μετά εξαφανίστηκαν χωρίς να υπάρξει καμιά άλλη επαφή, ούτε καν σύσταση να δει το κοριτσάκι παιδοψυχολόγο.

Όταν το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω της δημοσιότητας και της βαρύτητας του εγκλήματος, εμφανίστηκαν και πάλι στην οικογένεια από την κοινωνική υπηρεσία και είπαν ότι θα ορίσουν ψυχολόγο χωρίς να έχει γίνει τίποτα μέχρι αυτήν τη στιγμή.

Πολιτική αντιπαράθεση

Και πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτεί η  υπόθεση με την εγκληματική δράση του Ηλία Μίχου, καθώς όπως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν μέλος της ΝΔ, γι αυτό και είχε πλήθος φωτογραφιών με στελέχη της παράταξης, τις οποίες και διαφήμιζε.

Ερωτηματικά προκάλεσε καταρχήν η απόφαση της ΝΔ να προχωρήσει απλά σε αναστολή της κομματικής ιδιότητας του παιδοβιαστή αντί να τον διαγράψει οριστικά από τα μητρώα της.

Σχετικό ερώτημα τέθηκε μάλιστα στον Γιάννη Οικονόμου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Ant1.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε «γιατί δεν τον διαγράψατε;», με τον ίδιο να απαντά: «Αυτό είναι στην ουσία, μην κολλάμε στα τυπικά».

«Το λέμε για δεύτερη φορά, την επόμενη θα μιλήσουμε για συγκάλυψη. Οποιαδήποτε καθυστέρηση, τόσο στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους όσο και στην έρευνα κινητών και υπολογιστών τους, όπως είχε γίνει στην περίπτωση Λιγνάδη, δεν θα είναι απλά αισχρή και εγκληματική. Θα είναι απόπειρα συγκάλυψης» τόνισε ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.

«Είναι αυτονόητη η παρέμβαση εισαγγελέα και η δημοσιοποίηση των στοιχείων όλων εκείνων που – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – εμπλέκονται στις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις και η παραδειγματική τιμωρία τους με τις ανώτατες ποινές» υπογράμισε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Τέλος, μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, διέγραψε τη σύζυγο του παιδοβιαστή από τη δημοτική παράταξή του «Αθήνα Ψηλά», της οποίας ήταν μέλος αλλά και σύμβουλος του δημάρχου. Μάλιστα, η σύζυγος, φέρεται, όπως κατήγγειλε η οικογένεια του κοριτσιού να επιχείρησε να δωροδοκήσει τους συγγενείς ώστε να μη μιλήσουν. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος νωρίτερα με ανάρτησή του είχε ζητήσει την απομάκρυνση της συζύγου του 53χρονου από τα καθήκοντα της αναφέροντας πως «Δεν γίνεται να παραμείνει στη θέση της η γυναίκα του κατηγορούμενου τη στιγμή που καταγγέλλεται για προσπάθεια συγκάλυψης».

Επίσης, να δώσει άμεσα καθαρές εξηγήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τυχόν ενδεχόμενες οικονομικές σχέσεις της Περιφέρειας Αττικής με τον παιδοβιαστή, κάλεσε τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, η παράταξη Δύναμη Ζωής της Ρένας Δούρου, με αφορμή τις φωτογραφίες του με τον Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας,

Έντονα αντέδρασε ο Γιώργος Πατούλης με ανακοίνωση της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για «χαμηλό πολιτικό ήθος» και τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν είχε καμία οικονομική συναλλαγή μαζί του, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η Περιφέρεια δεν δείχνει καμία ανοχή σε παιδοβιαστές.