Δεκατρείς μήνες μετά τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη στα ανοιχτά της Ερέτριας και τρεις μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση, μόνο ομαλά δεν φαίνεται να εξελίσσεται η διαδικασία διελεύκανσης της υπόθεσης. Αφενός η καταγγελία του ανθρώπου που εμφανίζεται ως αυτόπτης μάρτυρας για απειλές εναντίον του εν όψει της κατάθεσής του στον ανακριτή, αφετέρου το γεγονός ότι τα άτομα που έχουν υποδειχθεί ως ύποπτοι δεν έχουν ακόμα καταθέσει, δημιουργούν προβληματισμό.

Ads

Την ίδια ώρα μέσω του tvxs.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη Κώστας Παπαδάκης παρατηρεί ότι ο εισαγγελέας που έχει μηνυθεί από την οικογένεια για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος παραμένει προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, παρόλο που τυπικά έχει ήδη μεταφερθεί με προαγωγή στη Σύρο.

Ποιός είναι ο μάρτυρας που κατήγγειλε την επίθεση

Ο άνθρωπος που εμφανίζει εαυτόν ως αυτόπτη μάρτυρα βίαιης επίθεσης στον Σήφη Βαλυράκη από επιβαίνοντες σε άλλο σκάφος την 24η Ιανουαρίου 2021, είναι ο Ευάγγελος Ασμάνης. Τον Απρίλιο του 2021, ο κ. Ασμάνης είχε μιλήσει στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», τότε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, λέγοντας πως είδε τον έναν από τους δύο επιβαίνοντες στο αλιευτικό να χτυπά τον Σήφη Βαλυράκη με κοντάρι που ενδεχομένως στην άκρη του να είχε κάτι σαν γάντζο, καθώς και πως αναγνώρισε τους δύο επιβαίνοντες ως ψαράδες που ασκούσαν κάποιου είδους άτυπη εξουσία σε συγκεκριμένους ψαρότοπους της περιοχής της Ερέτριας.

Ads

Η μαρτυρία αυτή τότε είχε αλλάξει τα δεδομένα της υπόθεσης, με την εκδοχή του θανάσιμου τραυματισμού από την προπέλα του δικού του σκάφους να θεωρείται έως τότε η επικρατέστερη. Είχε προηγηθεί το πόρισμα της ιατροδικαστή κας. Σπηλιοπούλου, που έχει ερμηνευθεί από την οικογένεια Βαλυράκη ως απόδειξη πως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δολοφονήθηκε. Έκτοτε ο κ. Ασμάνης θεωρείται μάρτυρας-κλειδί για τη συνέχεια των ερευνών και γι’ αυτό η καταγγελία του για επίθεση με απειλές στο πρόσωπό του από κουκουλοφόρους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Ο Ευάγγελος Ασμάνης φέρεται να έχει αναγνωρίσει και κατονομάσει τα άτομα που περιγράφει ως δράστες. Αυτοί ωστόσο, δέκα μήνες μετά, δεν έχουν περάσει ακόμα το κατώφλι του ανακριτή που εξετάζει την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ληφθεί απόφαση η υπόθεση να οδηγηθεί στο αρχείο, καθώς οι ανακριτικές αρχές διαπίστωναν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις μαρτυρίες που συνηγορούσαν στην κατεύθυνση της ανθρωποκτονίας. Όμως δύο μήνες αργότερα, ως αποτέλεσμα της προσφυγής της οικογένειας Βαλυράκη στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, πάρθηκε η απόφαση για συνέχιση της έρευνας που κατέληξε στην άσκηση της δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Έκτοτε ωστόσο δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί πρόοδος στη διελεύκανση της υπόθεσης.

Δικηγόρος οικογένειας Βαλυράκη στο tvxs.gr: Γιατί παραμένει στη Χαλκίδα ο εισαγγελέας που ελέγχεται για την απορριπτική διάταξη;

Να εξηγήσουν γιατί ο εισαγγελέας κ. Δημήτριος Προκοπίου παραμένει στη Χαλκίδα και δεν έχει μεταβεί στα νέα του καθήκοντα στη Σύρο, καλεί τους αρμόδιους φορείς μέσω του tvxs.gr ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης.
«Για την οικογένεια Βαλυράκη και τους νομικούς της παραστάτες εγείρεται το εξής ζήτημα. Πώς είναι δυνατόν να παραμένει στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας ο εισαγγελέας κ. Δημήτριος Προκοπίου, παρά το γεγονός ότι έχει πάρει προαγωγή σε αντι-εισαγγελέα Εφετών και έχει τοποθετηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Σύρο, όπου δεν έχει πάει αλλά εξακολουθεί να παραμένει στην Χαλκίδα», σημειώνει ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη.

«Θυμίζω ότι κατά του ανθρώπου αυτού που είχε εκδώσει την απορριπτική διάταξη της υπόθεσης κατά της οποίας προσφύγαμε, και η διάταξη αυτή εξαφανίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών, εκκρεμεί μήνυση της οικογένειας Βαλυράκη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, η οποία ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές της Θήβας. Η περαιτέρω παραμονή του κου. Προκοπίου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας είναι κάτι για το οποίο οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις. Κι αυτό διότι παραμένει στη θέση του προϊσταμένου ένας άνθρωπος που είναι ιεραρχικά προϊστάμενος κάθε εισαγγελέα που θα κληθεί να συμπράξει σε ανακριτικές πράξεις σχετικές με την υπόθεση», καταλήγει.