Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 110 νέες μολύνσεις, ενώ η άνοδος σημειώνεται για έκτη συνεχή ημέρα, καθώς καταγράφηκαν 27 κρούσματα την περασμένη Κυριακή, 35 τη Δευτέρα, 52 την Τρίτη, 57 την Τετάρτη, 65 την Πέμπτη, 78 την Παρασκευή, γεγονός που καταδεικνύει πως υπάρχει μια έξαρση του ιού, με το πιο ανησυχητικό σημείο να είναι η διασπορά σε όλη την επικράτεια.

Ads

Όπως σημειώνουν επιδημιολόγοι, ουσιαστικά ο Ιούλιος έκλεισε με τα συνολικά μηνιαία κρούσματα να κινούνται στα επίπεδα του Απριλίου και με ανοδική τάση. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο είχαν καταγραφεί στην χώρα 1.307 κρούσματα, τον Απρίλιο 1.277, τον Μάιο 334, τον Ιούνιο 500 και τον Ιούλιο 1.019. Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας αποτελεί αυτή την στιγμή η διασπορά του ιού στην κοινότητα κυρίως στα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εάν δεν ληφθούν μέτρα,  προβλέπει μελέτη διασποράς του κορονοϊού την καλοκαιρινή περίοδο στην Ελλάδα που εκπόνησε το ΑΠΘ.

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν 

Ads

image

image

Τι λένε οι επιδημιολόγοι

Αυστηρό μήνυμα για συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους «και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα, με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις» απευθύνει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία.

Ο Η. Μόσιαλος χαρακτήρισε ως αναμενόμενη την άνοδο των κρουσμάτων, θεωρώντας ως αιτίες του φαινομένου αυτού, τη χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων, καθώς και το γεγονός πως πλέον γίνονται περισσότερα τεστ, ενώ χτύπησε το καμπανάκι πως εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί περαιτέρω, τότε θα υπάρξει διασπορά του ιού και στις ευάλωτες ομάδες.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό στη χώρα μας, Νίκος Σύψας για μία ακόμη φορά δεν έκρυψε κι αυτός την ανησυχία του, τόσο για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, όσο και για την χαλάρωση των μέτρων προστασίας. «Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε «κόκκινο συναγερμό. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας».

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Η εκτίναξη των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών ανάγκασαν την κυβέρνηση και τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώσουν εκτάκτως και εσπευσμένα νέα μέτρα, τα οποία όμως και πάλι δείχνουν είτε αποσπασματικά, είτε καθυστερημένα. Τα μέτρα, εκτός από την καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, περιλαμβάνουν περιορισμό καλεσμένων (έως 100) σε γάμους και λοιπές εκδηλώσεις, ρητή απαγόρευση ορθίων σε μπαρ και κλαμπ έως τις 9 Αυγούστου (όπως ήδη είχε γράψει από χθες το tvxs.gr), απαγόρευση πανηγυριών έως το τέλος Αυγούστου και αναστολή επισκέψεων σε χώρους όπως τα γηροκομεία.

Οπως επιβεβαίωσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τα εν λόγω μέτρα είχαν ήδη αποφασιστεί και προταθεί από την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση να τα θέσει σε εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα. Η έκρηξη των νέων κρουσμάτων οδήγησε στην επίσπευσή τους, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπάρχει και δέσμη περαιτέρω μέτρων σε εφεδρεία με πρώτη την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου σε εστιατόρια (έως τις 9 το βράδυ) και σε μπαρ (έως τα μεσάνυχτα).

Αποτελεί ερώτημα ωστόσο το ποια αποτελεσματικότητα θα έχουν πλέον τα μέτρα αυτά, πολλά μάλιστα εκ των οποίων ακυρώνουν προηγούμενες και πολύ πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης. Οφθαλμοφανή παραδείγματα των κινήσεων πανικού και του αλαλούμ που επικρατεί είναι η απόφαση να επανέλθει το όριο καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις που η ίδια η κυβέρνηση είχε απελευθερώσει, η απόφαση για υποχρεωτική μάσκα και στις εκκλησίες όπου μέχρι χθες υπήρχε… ιερή αντίσταση και ανοιχτή πολιτική ανοχή, όπως και η απόφαση να απαγορευθούν μόνον για μία εβδομάδα οι όρθιοι στα μπαρ – τι ακριβώς θα αλλάξει, δηλαδή, στους τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού μετά τις 9 Αυγούστου;

Δείγμα απόλυτου κυβερνητικού αλαλούμ αποτελεί και το θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπου παρά την ταλαιπωρία των επιβατών, τις εικόνες συνωστισμού και τις έκτακτες συνθήκες, μόλις προχθές το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε και ανακοίνωσε πυκνότερα δρομολόγια και περιορισμό στις άδειες του προσωπικού του Μετρό και του ΗΣΑΠ μέσα στον Αύγουστο. Το ίδιο υπουργείο μόλις πριν από… τέσσερις ημέρες είχε ανακοινώσει θερινό πρόγραμμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς με αραιά δρομολόγια, ανά… δέκα λεπτά στην καλύτερη περίπτωση, ενώ είχε προηγηθεί και η ανεκδιήγητη κυβερνητική απόφαση για επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε όποιον επιβάτη έμπαινε σε λεωφορείο ή συρμό που είχε πληρότητα άνω του 65%. Χρειάστηκε να υπάρξει θύελλα καταγγελιών στα social media για να ανακοινώσει τελικά χθες ο υπουργός Κώστας Καραμανλής πως οι άδειες του Αυγούστου θα περιοριστούν στο 20% του προσωπικού στα μέσα μεταφοράς και θα πυκνώσουν τα δρομολόγια.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών στα πλοία. Στο 80% από το 60%, που ήταν έως σήμερα, αυξάνεται το πρωτόκολλο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.