Την απόσταση από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έως τον «έντιμο» – όσο και δύσκολο – συμβιβασμό καλείται να προσδιορίσει και να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο επόμενο πενθήμερο.

Ads

Η συμφωνία με τους πιστωτές που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται πλέον προ των πυλών φέρνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον καθοριστικών αποφάσεων – αποφάσεων που, σε πρώτη φάση, θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συγκαλείται, πιθανότατα, το Σαββατοκύριακο.

Το κλίμα κυρίως στις πιο ριζοσπαστικές πτέρυγες του κόμματος είναι αρκετά βαρύ, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Οι πιο έντονες και δημόσιες αντιρρήσεις για την διαφαινόμενη συμφωνία ακούστηκαν χθες το βράδυ στην εκδήλωση των «5» και του Κόκκινου Δικτύου – ανάμεσά τους Γιάννης Μηλιός και Αντώνης Νταβανέλος -, ο προβληματισμός όμως είναι ισχυρός και στην Αριστερή Πλατφόρμα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα υπόλοιπα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος βλέπουν με ιδιαίτερη επιφύλαξη το σκέλος της συμφωνίας που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και, ήδη, από την προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έχουν θέσει ζήτημα σύγκλισης της Κοιοβουλευτικής Ομάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε χθες επί 4,5 ώρες το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την πορεία της διαπραγμάτευσης και στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι «όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα εκτιμήσουν και θα στηρίξουν την έντιμη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση».

Ads

Ωστόσο, οι τόνοι ανεβαίνουν ήδη και ενδεικτικό ήταν το κλίμα χθες το βράδυ στην εκδήλωση που οργάνωσε το Κόκκινο Δίκτυο με ομιλητές 5 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Πρώτος όλων ο Γιάννης Μηλιός τάχθηκε υπέρ της «καθυστέρησης πληρωμών», εντός ευρώ υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα επηρεάσει τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη. Ο Γιάννης Μηλιός εξέφρασε διαφωνίες και για τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μεταξύ των οποίων ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου και τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες» γιατί αυτή η τακτική «οδηγεί σε αδιέξοδο».

Η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της ΠΓ δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως όσους εκφράζουν ριζοσπαστικές θέσεις και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία λιτότητας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναγκαστικά, πρέπει να υπάρχει και πλάνο εξόδου από την ευρωζώνη. Η κ. Παπαδόγιαννη είπε ότι η θέση «πάση θυσία στο ευρώ», δεν ήταν ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Αντώνης Νταβανέλος μέλος της ΠΓ, άσκησε έντονη κριτική στις επιλογές που έγιναν για την ηγεσία κρατικών οργανισμών όπως η ΕΡΤ και τα ΕΛΠΕ – επιλογές που, όπως είπε, δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ούτε έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Είπε ακόμη ότι οι «οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν», όπως και το πρόγραμμα της ΔΕΘ και υποστήριξε ότι η ρήξη είναι διέξοδος.

Ο  Γιώργος Σαπουνάς,  μέλος της ΚΕ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και την εκλογή του Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Πάνος Λάμπρου μέλος της ΠΓ τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στα κομματικά όργανα προκειμένου να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις ενόψει της πιθανής συμφωνίας με τους πιστωτές και στο πλαίσιο αυτό να αποφασιστεί είτε η προσφυγή σε δημοψήφισμα , είτε σε εκλογές.