Μετά την Βρετανία και η Ολλανδία μπαίνει στο κλαμπ των χωρών, που ως προληπτικό επιδημιολογικό μέτρο προστασίας κατά της διασποράς του κοροναϊού θα επιβάλλουν καραντίνα σε όσους πολίτες επιστρέφουν από ελληνικά νησιά. 

Ads

Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας τοποθετεί τα ελληνικά νησιά στην πορτοκαλί λίστα και ισχύει από σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου. Έτσι όσοι επιστρέφουν στην Ολλανδία από κάποιο από τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα για δέκα μέρες, ενώ καλούνται όσοι εμφανίζουν συμπτώματα να επικοινωνούν με τις υγειονομικές αρχές. 

Για την Βρετανίαη οδηγία που ανακοινώθηκε μόλις χθες και έχει προκαλέσει σύγχυση στους τουρίστες που βρίσκονται ήδη εδώ μπαίνει σε εφαρμογή από αύριο. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, οι Βρετανοί τουρίστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά της βρετανικής «κόκκινης λίστας», προσπαθούν να αναχωρήσουν άμεσα προκειμένου να προλάβουν την καραντίνα, που θα ισχύσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης. 

Όπως αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει παροξυσμό τους τουρίστες των επτά νησιών, (Λέσβος, Τήνος, Σέριφος, Μύκονος, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθος) που επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να αλλάξουν τα σχέδιά τους, με πολλούς να κλείνουν πτήσεις την τελευταία στιγμή, πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Πολλοί μάλιστα αναφέρουν τεράστιες αυξήσεις στις τιμές και εξαναγκάζονται να πληρώσουν ακόμα τα… τριπλάσια χρήματα απ’ ό,τι σχεδίαζαν.

Ads

Εν τω μεταξύ, μεγάλες εταιρείες, όπως η TUI και η Jet2, ανακοίνωσαν την ακύρωση των πακέτων διακοπών από τη Βρετανία προς τα νησιά που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», και συγκεκριμένα προς την Κρητη, τη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, έως τις 22 Σεπτεμβρίου. 

Στην Κρήτη το μεγαλύτερο πρόβλημα

«Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την Βρετανική αγορά εστιάζεται στην Κρήτη γιατί η Tui από τις 22 Σεπτεμβρίου σταματάει το πρόγραμμα της για Χανιά και Ηράκλειο που σημαίνει πως από εδώ και στο εξής θα έχει μόνο επιστροφές».

Όπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, τα βρετανικά δημοσιεύματα που θέλουν χιλιάδες τουρίστες να μπαίνουν σε ατελείωτες λίστες αναμονής για ένα εισιτήριο, προκειμένου να φτάσουν στην χώρα τους πριν την έναρξη του μέτρου της 14ημερης καραντίνας είναι 100% υπερβολικά, καθώς οι πτήσεις είναι ήδη προγραμματισμένες. Αυτό σημαίνει πως όσο κι αν κάποιος επιθυμεί να φύγει εδώ και τώρα δεν μπορεί αφού και λίγες θέσεις να υπάρχουν στις πτήσεις, τα last minute εισιτήρια πληρώνονται ακριβά.

«Πάμε για πρόωρο κλείσιμο»

«Μέχρι τον Αύγουστο ο τουρισμός στη χώρας μας ήταν δυο βήματα πίσω, τώρα είναι τρία αυτό είναι ξεκάθαρο. Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, την ίδια οδηγία, σύμφωνα με πληροφορίες μου, για κάποιες περιοχές της χώρας θα βγάλει σήμερα και η Ολλανδία. Για παράδειγμα το πρόβλημα στην Κρήτη με την διασπορά του κορονοϊού εντοπίζεται στα Μάλια. Οι έλεγχοι έπρεπε να ήταν πιο αυστηροί. Η Κρήτη την πάτησε με τα Μάλια και την Γεωργιούπολη στη Χανιά. Όταν επιστρέφει ο τουρίστας στη Βρετανία και του λένε από που γύρισες εκείνος λέει από την Κρήτη δεν δίνει τα Μάλια ή την Γεωργιούπολη», αναφέρει ο Γρηγόρης Τάσιος.

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν τελευταίας στιγμής πτήσεις να το ξεκαθαρίσουμε αυτό όλες είναι προγραμματισμένες. Το αν κάποιος θελήσει ν αναζητήσει εισιτήριο για να επιστρέψει εδώ και τώρα από την μια είναι λογικό να το βρει ακριβότερο και από την άλλη δεν προλαβαίνει γιατί από αύριο στη χώρα του θα έχουν καραντίνα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θέλουν να πουν οι Βρετανοί με όλα αυτά τα δημοσιεύματα. Η σεζόν έχει τελειώσει στην ουσία από τα 5,5 χιλιάδες ανοιχτά ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο θα μείνουν τα 2,5 χιλιάδες ανοιχτά. Πάμε για ένα πρόωρο κλείσιμο».