Συνεχίζονται οι «πράσινες» αντιδράσεις κατά του σχεδίου «Καλλικράτης» το οποίο ανατρέπει τα δεδομένα του διοικητικού χάρτη της Ελλάδας, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους με το εν λόγω εγχείρημα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εχθές ο κ.Παπανδρέου.
Από την άλλη, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις που προέρχονται ακόμα και μέσα από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κ.Παπανδρέου έκανε ένα ακόμη βήμα, χαρακτηρίζοντας την εισήγηση του Γ. Ραγκούση «απλώς ένα σχέδιο επί των αρχών». Πριν προλάβουν, ωστόσο, να δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «είναι προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να έρθει και να ανατρέψει το διοικητικό χάρτη της χώρας».
Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη διαμορφωθεί μία κόκκινη γραμμή, σε ότι αφορά το όριο των «εκπτώσεων» που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο. Πρώτον, η κυβέρνηση δε θα δεχθεί να αλλάξει ο αριθμός των 13 περιφερειών που θα αποκτήσουν εκλεγμένο περιφερειάρχη. Δεύτερον, δε θα δεχθεί να ξεπεράσει ο τελικός αριθμός των δήμων τους 500 και τρίτον, δεν θα επιτρέψει να υπάρξει υπουργός που δεν θα μεταφέρει πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες στο νέο θεσμό.
Ωστόσο, παρά το καθαρό μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου συνέχισε και εχθές ο χορός των αντιδράσεων από πράσινα στελέχη, με τον Μ.Παπαϊωάννου να χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» την άμεση εκλογή του περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι «σταθερή μου θέση είναι – δεν έχει υιοθετηθεί δυστυχώς και πιστεύω ότι γίνεται μεγάλο λάθος – ότι η εκλογή του περιφερειάρχη πρέπει να είναι έμμεση, από το περιφερειακό συμβούλιο». Κατέληξε σχολιάζοντας «Όσον αφορά τα ζητήματα της διαπλοκής των συμβούλων, ας βρουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης»!
Ο κύκλος των αντιδράσεων ξεκίνησε ήδη από το Σαββατοκύριακο με τα σχόλια του κ.Μαγκριώτη – ο οποίος μετέφερε την άποψη τοπικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης, που διαφωνούν με τη μητροπολιτική περιφέρεια σε επίπεδο Νομού Θεσσαλονίκης – του κ.Πάγκαλου – ο οποίος έθεσε θέμα δημιουργίας τριών ή τεσσάρων περιφερειών στην Αττική και όχι μιας – της κας.Διαμαντοπούλου – η οποία ζήτησε να μειωθούν οι αιρετές περιφέρειες σε πέντε ή έξι – και του κ.Μπεγλίτη – ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει από την αποσυγκέντρωση να φθάσουν οι αλλαγές στην υπερσυγκέντρωση.
Από την άλλη, το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών βρήκε στήριξη στα πρόσωπα των Γ.Παπακωνσταντίνου και Κ.Σκανδαλίδη. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα το συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σταθερότητας, καθώς κόβει 4.000 ΟΤΑ, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής σχολίασε από την πλευρά του ότι «έχει κατανοήσει όλη η αυτοδιοίκηση ότι δεν πάει πια άλλο και πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >