Την Πέμπτη 29 Ιουνίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση των οριστικών πινάκων για τους δικαιούχους και ωφελούμενους του κοινωνικού τουρισμού το 2023 που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος έχουν ήδη αναρτηθεί και πλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αν η αίτηση τους εγκρίθηκε ή όχι.

Πρόκειται για τους προσωρινούς πίνακες δικαιούχων που αφορούν 300.000 εγκεκριμένες επιταγές κοινωνικού τουρισμού, αν και αξίζει να σημειωθεί πως φέτος υποβλήθηκαν σχεδόν 850.000 αιτήσεις για περίπου 1,5 εκατ. επιταγές, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τι ισχύει για τα καταλύματα

α. Το ύψος της οικονομικής αξίας της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού – Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος, την περίοδο χρήσης της καθώς και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Ads

β. Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού- Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα ενεργοποιείται με τη σύναψη προτυποποιημένης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμβασης (ιδιωτικού συμφωνητικού) μεταξύ του Δικαιούχου και του Παρόχου, και ii) με την καταχώριση των ημερομηνιών άφιξης και αναχώρησης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. και την ηλεκτρονική επισύναψη της σύμβασης. Εάν κάποια από τις παραπάνω δύο ενέργειες παραληφθεί, η Επιταγή θεωρείται ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Στη σύμβαση προσδιορίζονται απαραιτήτως: ο ακριβής αριθμός διανυκτερεύσεων, το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής, τα ωφελούμενα μέλη που θα πραγματοποιήσουν διακοπές με τον δικαιούχο, το είδος του δωματίου, η προσθήκη κλίνης και η παροχή ή όχι πρωινού. Ο αριθμός διανυκτερεύσεων είναι δεσμευτικός και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί με νέο ιδιωτικό συμφωνητικό, όταν δεν εξαντλείται το προβλεπόμενο για το πρόγραμμα μέγιστο όριο ημερών διαμονής.

γ. Οι Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού- Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα των δικαιούχων και των ωφελουμένων τους μπορούν να ενεργοποιηθούν σε διαφορετικό χρόνο και από διαφορετικό πάροχο, υπό την προϋπόθεση ότι:

  • οι ωφελούμενοι είναι παιδιά ηλικίας άνω των 18 ετών,
  • οι ωφελούμενοι είναι σύζυγοι των δικαιούχων,
  • οι ωφελούμενοι είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών που συνοδεύονται από τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη), και διαθέτουν νόμιμη εξουσιοδότηση των δικαιούχων.

Στις περιπτώσεις αυτές η σύμβαση μπορεί να υπογράφεται από τον δικαιούχο ή από τα ωφελούμενα τέκνα άνω των 18 ετών ή τον ωφελούμενο σύζυγο ή τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη) που συνοδεύει τα ανήλικα ωφελούμενα τέκνα. Η εξουσιοδότηση επισυνάπτεται ηλεκτρονικά μαζί με τη σύμβαση, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας ενεργοποίησης των επιταγών, όπως αυτή περιγράφεται στην παραπάνω παράγραφο. Δεν μπορεί να γίνει ενεργοποίηση της επιταγής για συνοδούς χωρίς το άτομο με αναπηρία που συνοδεύουν, ούτε για παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών χωρίς τους/τις δικαιούχους ή τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη).

δ. Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού – Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα μετά την ενεργοποίησή της με την υπογραφή σύμβασης και την καταγραφή της στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ξανά, ακόμη και αν με τη σύμβαση δεν εξαντλήθηκε ο μέγιστος δυνατός αριθμός διανυκτερεύσεων.

ε. Οι επιλεγέντες δικαιούχοι και οι ωφελούμενοί τους οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές διαμονής κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα των δύο επομένων περιόδων. Εξαιρούνται του αποκλεισμού αυτού όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την ιδιότητα ΑμεΑ ή δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω. 

Τι ισχύει για τα ακτοπλοϊκά

Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή τους και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται.

Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων.

Πότε και πού μπορούν να εξαργυρωθούν τα voucher

Οι δικαιούχοι μπορούν να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους από την 1η Ιουλίου 2023 και για τους επόμενους 12 μήνες έως το καλοκαίρι του 2024.

Παράλληλα, η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:

  • των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.
  • της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο, την περίοδο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι.

Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024).

Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.