«Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι η κοινωνία μας είναι σοβαρά τραυματισμένη», δηλώνει ο Οδυσσέας Βουδούρης στο tvxs.gr. Πρόκειται για μια οργάνωση που ιδρύθηκε με στόχο την παροχή υποστήριξης σε κοινωνικά αποκλεισμένους.
Η αρχή για το Κοινωνικό ΕΚΑΒ έγινε με το πρόγραμμα «Θέτις», που αφορά τους πρόσφυγες με αναπηρία και τρέχει ήδη από τον Νοέμβριο 2017. Επίσης ήδη δρομολογούνται δράσεις και για τον ελληνικό πληθυσμό.
Ο Οδυσσέας Βουδούρης συνιδρυτής της οργάνωσης μιλά στο tvxs.gr, για την κοινωνική της δράση αλλά και για το προσφυγικό ζήτημα ως πρώην γενικός γραμματέας Υποδοχής Προσφύγων.
Ο Οδυσσέας Βουδούρης που είχε παραιτηθεί καταγγέλλοντας για κακοδιαχείριση τη διοίκηση Μουζάλα, σχολιάζει την αλλαγή στο υπουργείο και αναφέρεται στη δική του πολιτική δράση μετά την αποχώρησή του από το κοινοβούλιο.
Κύριε Βουδούρη, είστε συνιδρυτής της οργάνωσης Κοινωνικό Ελληνικό Κλιμάκιο Άμεσης Βοήθειας, το «Κοινωνικό ΕΚΑΒ». Πως προέκυψε αυτή η οργάνωση και τι στόχο έχει;
Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι η κοινωνία μας είναι σοβαρά τραυματισμένη. Ο τραυματισμός αυτός παίρνει τη μορφή του κοινωνικού αποκλεισμού, που διογκώνεται συνεχώς και ανησυχητικά. Κοινωνικά αποκλεισμένοι είναι οι άστεγοι, τα παιδιά του δρόμου, αλλά τώρα πλέον και πολίτες που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στα λεγόμενα μεσαία στρώματα. Άνθρωποι, που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το σπίτι τους, χάνουν τη ζωή τους. Κοινωνικά αποκλεισμένοι είναι και οι πρόσφυγες, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, όπως οι ανάπηροι, τα ασυνόδευτα παιδιά, οι κακοποιημένες γυναίκες. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται μια επείγουσα στήριξη, υγειονομική, ψυχολογική, νομική. Για να ξαναβρούν την δύναμη να πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους.
Ποια η σχέση σας με άλλους φορείς τύπου Κοινωνικό ΕΚΑΒ (SAMU Social) στον κόσμο;
Σε πολλές χώρες έχουν ήδη δημιουργηθεί οργανώσεις αντίστοιχες με το Κοινωνικό ΕΚΑΒ. Η κάθε μια είναι ανεξάρτητη και επικεντρώνεται στα επίμαχα προβλήματα της χώρας της. Στην Αφρική πχ, τεράστια έκταση έχει πάρει το πρόβλημα των παιδιών του δρόμου. Στη Ρουμανία υπάρχει δραματικό θέμα με την περίθαλψη των ψυχασθενών. Στο Παρίσι, το εκεί Κοινωνικό ΕΚΑΒ ασχολείται κυρίως με τις δεκάδες χιλιάδες άστεγους της πρωτεύουσας, αλλά και με την υποδοχή των προσφύγων. Διεξάγει, μεταξύ άλλων, ένα πρόγραμμα φιλοξενίας σε ιδιώτες που προσφέρονται να στεγάσουν έναν πρόσφυγα ή μια οικογένεια, μέχρι να βρεθεί εργασία. Τον περασμένο Δεκέμβρη, οι ομάδες μας παρακολούθησαν αυτές τις δραστηριότητες, για να αξιοποιήσουμε στην Ελλάδα τη τεχνογνωσία του Κοινωνικού ΕΚΑΒ του Παρισιού.
Πως χρηματοδοτείται και πως βρίσκει διόδους συνεργασίας με εσωτερικές αλλά και διεθνείς δομές;
Ορισμένες δραστηριότητές μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, από δωρεές πολιτών. Άλλες εντάσσονται σε θεσμικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες με αναπηρία, που διεξάγουμε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνεργασία υπάρχει και με άλλες κοινωνικές οργανώσεις όπως η Άρσις, αλλά και με δήμους.
Ποια είναι η μέχρι τώρα δράση σας και ποια τα αποτελέσματά της;
Το πρόγραμμα «Θέτις», που αφορά τους πρόσφυγες με αναπηρία, τρέχει ήδη από τον Νοέμβριο 2017. Πρέπει να σας πω ότι, από την 5μηνη εμπειρία μου ως Γενικός Γραμματέας για το προσφυγικό, το 2016, είχα αντιληφθεί πως να είσαι πρόσφυγας και ανάπηρος ταυτόχρονα είναι κυριολεκτικά μια κατάρα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι διπλά τραυματισμένοι, από την ξενιτιά και από την αναπηρία τους. Επιπλέον βρίσκονται συνήθως στην αφάνεια και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Είναι σίγουρα πολλές χιλιάδες, αλλά ακόμα δεν υπάρχει μια αξιόπιστη καταγραφή. Έχουμε οργανώσει κινητές ομάδες, με κοινωνικό λειτουργό, φυσιοθεραπευτή, ιατρό, ψυχολόγο κλπ., που κυριολεκτικά σαρώνουν τους χώρους όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες. Δεν περιμένουμε αυτοί να έρθουν σε μας, πάμε εμείς σε αυτούς, διότι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, ακόμα και να αναζητήσεις βοήθεια, όταν βρίσκεσαι σε απόγνωση. Έχουμε ήδη περιθάλψει πάνω από 100 πρόσφυγες με αναπηρία. Στόχος μας είναι να τους προσεγγίσουμε όλους, είτε τους περιθάλψουμε εμείς οι ίδιοι, είτε τους συνδέσουμε με το προνοιακό και υγειονομικό σύστημα της χώρας μας.
Γιατί επιλέξατε την ονομασία «Θέτις»;
Η θεά Θέτις περιέθαλψε τον ανάπηρο Ήφαιστο, τον οποίο είχε πετάξει στη θάλασσα η Ήρα, θεωρώντας τον άχρηστο. Ο Ήφαιστος μεγάλωσε και, παρά την αναπηρία του, έγινε ένας ταλαντούχος και δημιουργικός τεχνίτης. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε ζωή αξίζει. Οι πρόσφυγες που διασώθηκαν από τα νερά τους Αιγαίου, ακόμα και ανάπηροι, μπορούν να προσφέρουν πολλά. Αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία, με την φροντίδα που τους παρέχουμε τώρα.
Σκοπεύετε να ασχοληθείτε και με τον ελληνικό πληθυσμό ή θα κινηθείτε μόνο στον τομέα των προσφύγων;
Έχουμε ήδη δρομολογήσει δράσεις για τον ελληνικό πληθυσμό. Άμεσα ανοίγει ένα κέντρο, ένα στέκι θα έλεγα καλύτερα, για ανθρώπους στα πρόθυρα του κοινωνικού αποκλεισμού. Θα λειτουργεί συμβουλευτικά για θέματα υγείας, αλλά και στήριξης ανθρώπων που νιώθουν πως βουλιάζουν κάτω από προβλήματα, διοικητικά ή νομικά, σχετιζόμενα με την επιδείνωση της κρίσης.
Υπήρξατε για λίγους μήνες Γενικός Γραμματέας Υποδοχής προσφύγων και παραιτηθήκατε, καταγγέλλοντας κακοδιαχείριση στον τότε Υπουργό Γιάννη Μουζάλα. Θεωρείτε πως η πρόσφατη απομάκρυνσή του σας δικαιώνει εκ των υστέρων;
Δεν με απασχολεί η όποια δικαίωση, αλλά πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η αποπομπή του κ. Μουζάλα ήταν μια ανακούφιση για σχεδόν όλους όσους ασχολούνται με το προσφυγικό θέμα. Και δεν μιλώ για τους ίδιους τους πρόσφυγες.
Ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής όμως δήλωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει.
Προφανώς ο κ. Μουζάλας δεν απομακρύνθηκε για να αλλάξει πολιτική η Κυβέρνηση, αλλά διότι αδυνατούσε να εφαρμόσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε πολιτική. Δεν υπάρχει αναμονή για αλλαγή πολιτικής, αλλά ελπίδα για μια οργανωμένη διοίκηση του υπουργείου, με ανθρωπιά και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Βλέπετε βελτίωση της κατάσταση, δεδομένης της ανάληψης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Δημήτρη Βίτσα;
Γνωρίζω αρκετά καλά τον Δημήτρη Βίτσα, συνεργαστήκαμε στο παρελθόν και ξέρω ότι είναι ένας άνθρωπος συγκροτημένος στη σκέψη και οργανωτικός στην δράση. Έχει τα εχέγγυα για μια αποτελεσματική θητεία στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Πως έχει εξελιχθεί η δική σας πολιτική δράση απ’ όταν αποχωρήσατε από το Κοινοβούλιο;
Δεν ήμουν ποτέ και δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Προσπαθώ να είμαι ένας ενεργός πολίτης. Και οι πολιτικοί αγώνες δεν είναι υποχρεωτικά κομματικοί ή κοινοβουλευτικοί. Το να ανατρέψεις πχ παγιωμένες καταστάσεις στον επαγγελματικό σου χώρο, την ιατρική στην περίπτωση μου, είναι και αυτό μια μορφή πολιτικής δράσης. Όπως είναι επίσης μια μορφή πολιτικής δράσης η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Είχατε όμως εμπλακεί πολύ ενεργά και στη δημιουργία της κίνησης Κοινωνία Πρώτα…
Η Κοινωνία Πρώτα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πολιτική κίνηση και ως δεξαμενή σκέψης. Με έναν στόχο που ήταν και παραμένει κομβικός για την χώρα μας, δηλαδή την συμβολή στην ανατροπή του σαθρού πολιτικού συστήματος με όρους ρεαλισμού. Αυτός ο συνδυασμός της ανατρεπτικότητας και του ρεαλισμού ήταν και παραμένει το σήμα κατατεθέν της Κοινωνίας Πρώτα.
Ποιοι οι στόχοι σας ως Κοινωνικό ΕΚΑΒ για το άμεσο μέλλον και ποιό το όραμά σας για τα επόμενα χρόνια;
Στο απώτερο μέλλον, θα θέλαμε κάποια στιγμή το Κοινωνικό ΕΚΑΒ να γίνει άχρηστο. Η κοινωνία να αναρρώσει από τα τραύματά της. Αλλά δυστυχώς αυτό θα αργήσει. Μέχρι τότε και πιο άμεσα, θα θέλαμε αυτή η μικρή αρχική πρωτοβουλία να εμπνεύσει όσους περισσότερους συμπολίτες μας γίνεται. Να δημιουργηθούν Κοινωνικά ΕΚΑΒ σε όλη την επικράτεια, κάθε φορά με στόχο την ανταπόκριση στο πρόβλημα του κάθε τόπου.
* Ο Οδυσσέας Βουδούρης είναι ιατρός χειρουργός
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >