Ελπίδες ότι η γόνιμη συνάντηση που είχε το Σάββατο το Υπουργείο Υγείας με τους εμπλεκόμενους στο θέμα του Φαρμάκου φορείς με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αφήνει περιθώρια για τη συμπερίληψη νέων αναγκαίων δαπανών, όπως αυτών που απαιτούνται για την διεύρυνση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία και την επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού (ΕΠΕ), εκφράζουν παράγοντες της αγοράς και ιατρικοί κύκλοι.

Ads

Οι ελπίδες αυτές εκφράζονται στον απόηχο της δημόσιας συζήτησης σε υψηλούς τόνους που πυροδοτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε πεντάχρονο ανεμβολίαστο κοριτσάκι.
Στο ίδιο πνεύμα κινούνται, επίσης, οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο πλαίσιο του 3ου Athens Heath Forum την περασμένη Παρασκευή στο οποίο ανέφερε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να συνεχίσει τον θεσμικό διάλογο που έχει ήδη ανοίξει αποσκοπώντας στη βελτίωση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία με παράλληλη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ.

Παιδίατροι υπέρ εμβολίου

Την αναγκαιότητα επέκτασης του ΕΠΕ προκειμένου να συμπεριληφθεί το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β υπογραμμίζουν επαγγελματικές ενώσεις παιδιάτρων τονίζοντας πως η μηνιγγίτιδα Β ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα. Όπως επισημάνουν με επιστολές τους τόσο πανελλήνιες ενώσεις, όπως η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, όσο και τοπικές ενώσεις, όπως η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), αλλά και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους, ιδίως όταν πρόκειται για ομάδες υψηλού κινδύνου, και ιδιαιτέρως τα βρέφη. Όπως σημειώνουν, μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμένει χαμηλός σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, ωστόσο, ο τύπος Β έχει θνησιμότητα 10% και άλλες σοβαρές παρενέργειες σε ποσοστό 15-19% (βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες).

Ads

Διακομματικό αίτημα η αποζημίωση του εμβολίου

Το αίτημα των παιδιάτρων φαίνεται, εξάλλου, να συγκεντρώνει διακομματική στήριξη. Πέντε νέες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, προστίθενται στις 12 προηγούμενες ερωτήσεις προερχόμενες από το σύνολο των κομμάτων της βουλής μεταξύ των οποίων και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζοντας στις 17 τον συνολικό αριθμό των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων για το θέμα από την κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά τον Μάρτιο του 2014 μέχρι σήμερα. Το ερώτημα που μετ’ επιτάσεως θέτουν οι βουλευτές προς τον Υπουργό Υγείας είναι πότε θα μπει το εμβόλιο στο ΕΠΕ, στο οποίο μέχρι πρότινος το Υπουργείο απαντούσε ότι στην Ελλάδα δεν συνέτειναν οι συνθήκες για μαζικό εμβολιασμό.

Παράθυρο ευκαιρίας για το Υπουργείο Υγείας

Ωστόσο, η αναζωπύρωση της συζήτησης καθώς και τα νέα δεδομένα που μπαίνουν στο τραπέζι, σύμφωνα με τα οποία σε εμβολιασμό προβαίνουν πλέον εκτός της Μ. Βρετανίας, η Ιρλανδία και η Ιταλία για την ηλικιακή ομάδα των βρεφών, ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον Υπουργό Υγείας σε σχέση με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει τόσο στον τομέα του φαρμάκου και της φαρμακευτικής καινοτομίας όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.  Για την τελευταία, ιδίως, είναι ευρέως γνωστές οι προθέσεις του να την καταστήσει βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την απομάκρυνση από τη θεραπευτική-επιδιορθωτική λογική του σημερινού συστήματος και στόχο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν τον εμβολιασμό οι υπέρμαχοί του, όπως οι ερωτώντες βουλευτές, σύμφωνα με τους οποίους ο εμβολιασμός θα αντιμετωπίσει μία κραυγαλέα κοινωνική ανισότητα.