Καταλήψεις δημαρχείων, σχολείων, νοσοκομείων, αποδοκιμασίες πολιτικών… Η οργή ξεχειλίζει, οι πολίτες αρνούνται πλέον να παραμένουν θεατές απέναντι στις εξελίξεις και προχωρούν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Ads

Καταλήψεις δημαρχείων

Στην πρωτεύουσα, συμβασιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι προχώρησαν από τη Δευτέρα σε κατάληψη του δημαρχείου Αθηνών, μετά την απόφαση του Γιώργου Καμίνη, να ακυρώσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να μην αποσύρει από την ημερήσια διάταξη το θέμα της πρόσληψης νέων εργαζομένων με οκτάμηνη σύμβαση. Η συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του κ. Καμίνη, του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου και εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων του δήμου, έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι δεν ικανοποιήθηκαν από την πρόταση του δημάρχου για αναστολή απλώς του προγραμματισμού των νέων προσλήψεων, χωρίς παράλληλα άμεση παρέμβαση στον υπουργό Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι καταλήψεις.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, εργαζόμενοι στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» προχώρησαν την Τετάρτη σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου της πόλης, αντιδρώντας στον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων από το πρόγραμμα, γεγονός που οδήγησε τους ίδιους στην ανεργία. Σημειώνεται ακόμη ότι όσοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα δεν υπάγονται σε δήμους που έχουν υπόλοιπο χρηματοδότησης, έχουν να πληρωθούν τους 7 τελευταίους μήνες.

Έπειτα από 3 ημέρες κατάληψης του δημαρχείου Λέσβου, οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την Τετάρτη την κινητοποίησή τους, μετά τη διαβεβαίωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής ότι θα καταβληθεί η οφειλόμενη μισθοδοσία σε όλους τους εργαζόμενους.

Ads

Με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού της ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία, μέλη του Σωματείου εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος» κατέλαβαν πριν από μερικές ημέρες συμβολικά το δημαρχείο Κοζάνης. Είχε προηγηθεί δίωρη παύση λειτουργίας και των πέντε ορυχείων της περιοχής από εργαζόμενους της ΔΕΗ, καθώς και κατάληψη του Διοικητηρίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Σε κατάληψη του δημαρχείου Αμυνταίου στη Φλώρινα προχώρησαν και οι εργαζόμενοι του νέου δήμου, με αίτημα καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι των 6 δήμων που συνενώθηκαν κάνουν λόγο για συνωστισμού υπηρεσιών και εργαζομένων στο κτίριο του δημαρχείου, τίθεται ζήτημα επικινδυνότητας του ήδη παλιού κτιρίου, ενώ προκαλούνται και προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και ζητούν τη μεταστέγαση του ΙΚΑ, του δασαρχείου και της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αναδιαμόρφωση των χώρων ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Χορός καταλήψεων και στα σχολεία

Δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη σε απάντηση στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Γονείς, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς αντιδρούν στο νέο εκπαιδευτικό χάρτη, προχωρώντας ακόμη σε αποκλεισμούς δρόμων και παρεμβάσεις σε περιφερειακές διευθύνσεις. Μαθητές προχωρούν και σε αποχή από τα μαθήματά τους, ενώ άλλες μορφές διαμαρτυρίας αποτελούν και οι καταλήψεις διοδίων από τους μαθητές.

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Σε συμβολική κατάληψη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών προχώρησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων που αναμένεται να κλιμακωθούν με τις 24ώρες απεργίες στις 30 Μαρτίου στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά και στις 31 Μαρτίου στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζητούν προσλήψεις προσωπικού, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και να μην γίνουν περικοπές και συγχωνεύσεις που «διαλύουν το ΕΣΥ».

Για τις 31 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αθήνας και του Πειραιά έχουν προγραμματίσει 5ωρη στάση εργασίας. Στις 11:00 το πρωί της ίδιας μέρας, θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Αποδοκιμασίες πολιτικών

Άλλη μια μορφή εκδήλωσης της αγανάκτησης των πολιτών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες οι αποδοκιμασίες που στρέφονται κατά πολιτικών προσώπων και υπουργών της κυβέρνησης. Τελευταίο περιστατικό ήταν εκείνο κατά της υπουργού Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Φίλκεραμ Τζόνσον, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο και πραγματοποιούν κατάληψη, διέκοψαν σύσκεψη της υπουργού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με συνθήματα διαμαρτυρίας. «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Είμαστε σε ομηρία», φώναζαν.

Είχε προηγηθεί ένταση στη Σύρο, όταν η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών επιχειρώντας να απωθήσει διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί τους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, πολίτες εξαπέλυσαν γιαούρτια εναντίον του Θ.Πάγκαλου σε ταβέρνα στα Καλύβια, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, αποδοκιμάστηκε έντονα σε συνέδριο αρχιτεκτόνων.