Κοινό ψήφισμα σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής επέδωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος στην αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση.

Ads

Οι πρόεδροι των δύο οργανώσεων κ.κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος και Βασίλης Κορκίδης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Νικόλαος Σκορίνης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Παναγής Καρέλλας και το μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ κ. Παύλος Πολιτάκης, εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά και παρουσίασαν τις απόψεις τους για την υπέρβαση της κρίσης. Κεντρικό αίτημα της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας είναι η αντιστροφή της καθοδικής και επικίνδυνης για την οικονομία και κοινωνία υφεσιακής πορείας, η οποία παράγει λουκέτα, δημιουργεί ανεργία και οδηγεί τη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης της κρισιμότητας της κατάστασης. Τόσο η Αντιπρόεδρος της Βουλής, όσο και οι εκπρόσωποι της αγοράς συμφώνησαν ότι οι Μμε Επιχειρήσεις δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση στις οικονομικές εξελίξεις της χώρας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ δήλωσαν για ακόμη μία φορά την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δράσης.

Ads

Με το ψήφισμα προτείνουν:

– Σχέδιο ανασυγκρότησης, για όλους εκείνους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που διαθέτουν τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

– Ισχυρά κίνητρα για τις Μμε, εγχώριες επενδύσεις και εκσυγχρονισμός μικρών ελληνικών επιχειρήσεων.

– Μείωση ΦΠΑ και όχι εγκληματικές μετατάξεις σε υψηλότερους συντελεστές.

– Δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη σύγχρονων τοπικών αγορών, επιχειρηματικών και βιοτεχνικών πάρκων.

– Δραστικός περιορισμός της παρασιτικής οικονομίας (παραεμπόριο, λαθρεμπόριο).

– Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων για μια ακόμα τριετία (Ν. 3714/2008) ώστε να αποκατασταθεί κλίμα ηρεμίας και εμπιστοσύνης.

– Δεσμευτικό σύμφωνο Κυβέρνησης και τραπεζών, που λαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις, για διοχέτευση συγκεκριμένου μέρους τους προς ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

– Αναθεώρηση της εμπορικής χωροταξίας και στήριξη της επαγγελματικής στέγης.

– Περιορισμός στην εξάπλωση των πολυκαταστημάτων.

– Θέσπιση απλού φορολογικού και εμπορικού κώδικα.

– Διατήρηση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε μη ενήμερους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ για τουλάχιστον 12 μήνες και δυνατότητα καταβολής επιδόματος αντίστοιχο του επιδόματος ανεργίας.