Με ένα ελληνογαλλικό μήνυμα κορυφής προς τους αμετανόητους «σκληρούς» του Βερολίνου και με μεγάλα αγκάθια, μέχρι στιγμής, το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια ξεκινά η τελική μάχη για να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ads

«Αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου» ήταν το χρονοδιάγραμμα που, σύμφωνα με το Μαξίμου, έθεσαν από χθες στο Σουέζ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Αλέξης Τσίπρας για την ολοκλήρωση του deal – ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο συνηγορεί ανοιχτά και η Κομισιόν αλλά εξακολουθεί να τελεί υπό την απειλή νέας γερμανικής υπονόμευσης.

Σ’ αυτή ακριβώς την απειλή στόχευε και το μήνυμα των Ολάντ – Τσίπρα ότι «πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου», ενώ καθόλου τυχαίες δεν είναι και οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Κομισιόν, είτε δια του ίδιου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είτε δια της εκπροσώπου της Επιτροπής που χθες διέψευσε ευθέως, και δη με ασυνήθιστα αιχμηρό τρόπο, τις διαρροές στην Bild σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλει για το εάν είναι εφικτό να κλείσει η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου και δεν αποκλείει να χρειαστεί νέο δάνειο-γέφυρα.

Το δάνειο-γέφυρα είναι εκείνο που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει η ελληνική πλευρά προκειμένου, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να μην δοθεί η ευκαιρία στην πλευρά Σόιμπλε να ενορχηστρώσει ένα δεύτερο θρίλερ σαν εκείνο του Ιουνίου που άπαντες – όχι μόνον στην Αθήνα – επιθυμούν να ξεχάσουν. Την αποτροπή οποιουδήποτε νέου ευρωπαϊκού σοκ επιδιώκουν, με απόλυτη σαφήνεια αυτή τη φορά, και οι Βρυξέλλες και το Παρίσι, και στο πλαίσιο αυτό ήδη στην Κομισιόν έχει αρχίσει να συγγράφεται το προσχέδιο του Μνημονίου με στόχο να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση έως το Σάββατο.

Ads

Το ιδανικό σενάριο στον άξονα Αθήνας – Βρυξελλών – Παρισιού είναι να κλείσει η συμφωνία έως την επόμενη Τρίτη 11 Αυγούστου, να συγκληθεί συνεδρίαση του Eurogroup πριν από τις 15 του μήνα και να οδεύσει το τρίτο πακέτο προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή στις 18 Αυγούστου και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια στις 19 Αυγούστου.

Προκειμένου να αποτιμηθεί εάν αυτός ο οδικός χάρτης είναι εφικτός και να αξιολογηθεί η έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει σήμερα τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕFC), ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και ο τελικός γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εως την Κυριακή.

Βασικό αντικείμενο των διήμερων διαβουλεύσεων θα είναι το μακροοικονομικό σενάριο – δηλαδή, το που θα προσδιοριστούν οριστικά οι εκτιμήσεις για την ύφεση και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα – και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα αντικαταστήσει το ΕΚΑΣ.

Τα κομβικά, ωστόσο, θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά προς πολιτική πλέον διαπραγμάτευση και τελική συμφωνία είναι ο έλεγχος και η λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια που συνδέονται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα του Ταμείου συζητήθηκε και στην χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ, με την επισήμανση ότι πρέπει να υπάρξει «η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Βασική διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο έλεγχος και η διοίκηση του Ταμείου το οποίο, θεωρητικά τουλάχιστον, πρέπει να συγκεντρώσει δημόσια περιουσία που σε ορίζοντα 30ετίας θα αποφέρει έσοδα 50 δις ευρώ.

Στο έτερο ανοιχτό μέτωπο, εκείνο των κόκκινων δανείων, το κρίσιμο ζητούμενο και σημείο τριβής είναι εάν τα δάνεια θα αναδιαρθρωθούν από τις ίδιες τις τράπεζες ή από το νέο fund που θα δημιουργηθεί ως εταιρία διαχείρισης.