Μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα. Όπως είπε η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και απαιτεί και τον ανάλογο σεβασμό της υλοποίσης των δεσμεύσεων της Ευρώπης.  Την ανάγκη να διασφαλιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του, υπογραμμίζοντας πως όι δεσμεύσεις ισχύουν και για τις δύο πλευρές, δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και η Ευρώπη έπειτα να επαναδιαπραγματευτεί το ελληνικό χρέος.

Ads

«Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ο Φρανσουά ήταν ο άνθρωπος που με έπεισε να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό για να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη απέναντι σε ακραίες δυνάμεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του. «Το μήνυμα της συνάντησης μας θα πρέπει να είναι ότι η συζήτηση περί Grexit πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει σε αυτό. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία της κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης», είπε.

«Προϋπόθεση για αυτό είναι να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα διασφαλίζοντας την πολιτική σταθερότητα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα δεν εξασφαλίζουν κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα δεν υπέγραψε σύμφωνο παραχώρησης της κυριαρχίας της. Αν κάποιοι θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Φίλε Αλέξη, όταν μιλάμε για τους δεσμούς των χωρών μας τα συναισθήματα είναι μεικτά. Η Γαλλία ήταν σε όλη τη διάρκεια της κοινής μας ιστορίας στο πλευρό της Ελλάδας, όπως και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος όταν πήρε τον λόγο.

Ads

«Ξέρω πολύ καλά τι περνάει εδώ και τόσα χρόνια ο ελληνικός λαός. Για αυτό και η Γαλλία θέλησε να συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσης. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν ασταμάτητος στον αγώνα του. Πως θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; Εγώ δεν το έκανα για λόγους πολιτικής αλληλεγγύης μόνο αλλά γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημείωσε αναφερόμενος στον 7μηνο μαραθώνιο των Βρυξελλών.

«Η Γαλλία θα πρέπει βεβαίως να συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται ως προς την αξιολόγηση και η Ευρώπη συνεχίζει να χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις. Πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες οι οποίοι μας λένε ότι θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στη χώρα, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη κι ώστε να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα πρέπει όλη η Ευρώπη από κοινού να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί από αυτές. Η Γαλλία θα συνεχίσει να προσφέρει τεχνογνωσία όπως άλλωστε υπογράψαμε στην κοινή μας διακήρυξη συνεργασίας», τόνισε.

«Πρόκειται για μία επίσκεψη φιλίας κατά την οποία δεν θέλω να επιστρέφουμε μόνο στο παρελθόν για το τι κάναμε αλλά και να δεσμευτούμε για όσα θα κάνουμε στο μέλλον», κατέληξε ο Ολάντ.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκαν στη συνεργασία που θα έχουν Γαλλία και Ελλάδα σε τομείς όπως αυτός της δημόσιας διοίκησης, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της Υγείας, της Παιδείας, του προσφυγικού, της καταπολέμησης της κρίσης στη Μέση Ανατολή αλλά και για το θέμα του Κυπριακού.

Αμοιβαία τήρηση των δεσμέυσεων μας

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στην Ελλάδα αλλά και στις επικρίσεις της ελληνικής πλευράς για ευρωπαϊκές δυνάμεις που θέλουν να υποτάξουν  την Ελλάδα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι βεβαίως η Ελλάδα πρέπι να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν ζητάει και η χώρα κάτι διαφορετικό παρά μόνο κάποια ευελιξία. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε τότε συγκεκριμένα στα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων δανειοληπτών τονίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί το όριο για τους πειστηριασμούς. Η Ελλάδα μόνο αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα κερδίσει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, υπενθύμισε στη συνέχεια. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, υπενθύμισε ότι μετά τη συμφωνία η Ελλάδα προχώρησε  με γοργά βήματα στην υλοποίηση πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αν και η ελληνική κυβέρνηση διατηρούσε τις αμφιβολίες της για κάποιες από αυτές. Τηρούμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις και απαιτούμε τον ανάλογο σεβασμό. Δεν είμαστε κατάδικοι, είμαστε ισότιμοι εταίροι και συζητάμε ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν αναφέρθηκε σε πλάνο υποταγής της Ελλάδας αλλά σε κάποιους που παραμονεύουν για να απειλήσουν εκ νέου με έξοδο από το ευρώ. «Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μία αρένα κατασχέσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε από την Ευρώπη που ασπάζεται της αρχές της αλληλεγγύης», ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού για τις πιέσεις των δανειστών ως προς τα κόκκινα δάνεια.

Απαντώντας στο αν οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Ελλάδα θα συνεχιστούν ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως δεν είναι μάντης. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του Grexit. Πιστεύω ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους επανέλαβε ο Ολάντ, εκτιμώντας ότι έτσι δεν θα επανέλθει το θέμα στην επικαιρότητα.

Σε επόμενη ερώτηση αναφορικά με το χρέος και κατά πόσο αυτή τη φορά οι Ευρώπη θα τηρήσει τη δέσμευση της να το βάλει στο τραπέζι του διαλόγου, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις ισχύουν και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Βεβαίως όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.