Κοινή διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή με την οποία υλοποιείται η έναρξη της κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας,της Τουρκίας,της Μάλτας,της Παλαιστινιακής Αρχής και εκπρόσωποι από τη Γαλλία,την Ιταλία,τη Λιβύη,την Κροατία,τη Συρία,την Αλβανία,τη Βουλγαρία,την Κύπρο,την Αιγυπτο,την ΠΓΔΜ,τη Μαυριττανία και τη Σερβία.

Ads

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε πως για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να υπάρξει στροφή στην πράσινη οικονομία, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο σχέδιο της χώρας του για την προστασία του περιβάλλοντος έως το 2013 και επισήμανε ότι έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίου .

«Η μετανάστευση και οι υδάτινοι πόροι είναι ζητήματα που απασχολούν την Μεσόγειο και απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Χάρη στον κ. Παπανδρέου έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος», δήλωσε ο Λόρενς Γκόντζι, πρωθυπουργός της Μάλτας.

Από την πλευρά του ο Σαλάμ Φαγιάντ, πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι έχουν πρόσβαση μόνο στο 10% των υδάτινων πόρων στην ευρύτερη περιοχή καθώς το Ισραήλ διαχειρίζεται το 90% των υδάτινων πόρων. Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι τεχνολογίες που συνδέονται με αυτό είναι απαραίτητες.»

Ads

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φίλιπ Μέισταντ επέμεινε στην άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και κυρίως την πρόληψη και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ήδη προγραμματίσει να διαθέσει περίπου 21 δισ. ευρώ σε προγράμματα που θα αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι το 2020.

Τέλος, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση και διεύρυνση της χρήσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τόσο από τη μείωση της εκπομπής των ρύπων όσο και από τη διαμόρφωση νέων θέσεων εργασίας.