Αυξητική είναι η τάση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, που δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά και συνολικά ευρωπαϊκό.  

Ads

Έρευνα για τις «προσλήψεις του Ολοκαυτώματος και του Αντισημιτισμού στην Ελλάδα» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο ερώτημα «τι σας έρχεται πρώτο στο νου με τη λέξη Ολοκαύτωμα», γύρω στο 50% απάντησε την επιλογή «Αουσβιτς», ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν «Δίστομο, Ζάλογγο, Αρκάδι», που βγαίνουν από την ελληνική ιστορία. Επίσης στο ερώτημα, ποιό θέμα ιστορίας πρέπει να ενταχθεί υποχρεωτικά στην εκπαίδευση, μεταξύ της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Εμφυλίου πολέμου, της Ποντιακής Γενοκτονίας και του Ολοκαυτώματος, το Ολοκαύτωμα συγκέντρωσε τα μικρότερα ποσοστά. Επίσης, στο ερώτημα, αν το Ισραήλ κάνει στους Παλαιστίνιους ότι έκαναν οι Γερμανοί στους Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 70% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, αν και είχε άλλες τέσσερις επιλογές απαντήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι ως προς ενδεχόμενες επενδύσεις, μειωμένα ήταν τα ποσοστά μεταξύ αυτών που απάντησαν θετικά για επενδύσεις από το ισραηλινό κράτος, συγκρινόμενα με αυτά που αφορούν επενδύσεις από την ΕΕ ή τη Γαλλία.

Ads

Συνοπτικά, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η βασική παράμετρος που οδηγεί στις αρνητικές προσλήψεις για το Ολοκαύτωμα και σε αντισημιτικές θέσεις είναι η λογική της θυματοποίησης μέσα από την οποία λειτουργεί η ελληνική κοινωνία και μάλιστα με διπλή έννοια: Αφενός οδηγεί σε πιο εσωστρεφή και εθνοκεντρική θεώρηση των διεθνών γεγονότων και αφετέρου δημιουργεί ανταγωνιστικά συναισθήματα με άλλους λαούς -όπως οι Εβραίοι- που έχουν υπάρξει θύματα.

Η έρευνα έγινε τον Ιανουάριο του 2015 με ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη συγχρηματοδότηση των πρεσβειών της Βρετανίας, του Καναδά και της Ρουμανίας, ενώ η παρουσίαση έγινε υπό την αιγίδα της Βρετανικής προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).