Αν συνδέσει κανείς την παρέμβαση του Κ. Σημίτη υπέρ μιας ήπιας κριτικής στήριξης της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση με την δυναμική της υποψηφιότητας του Α. Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και την πρόσφατη μεταγραφή της Α. Διαμαντοπούλου στη ΝΔ εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενδιαφέρουσες διεργασίες στον χώρο του κέντρου.

Ads

Είναι ενδεικτική η αρθρογραφία ενεργών κεντροαριστερών δημοσιολογούντων (όπως οι καθηγητές Αχ. Γραβάνης και Ιω. Γρυσπολάκης στην Athens Voice και στην Μetarithmisi αντίστοιχα), όπως επίσης η παρουσία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη σε ρόλο σχολιαστή στο Action 24. Πρόκειται για χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του χώρου που στήριξαν ανοιχτά τον Κυρ. Μητσοτάκη προεκλογικά, στο όνομα του αντιΣΥΡΙΖΑ αγώνα, και τον στηρίζουν ακόμη.

Σκοπός είναι, όπως όλα δείχνουν, η δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα λειτουργήσει ως εφεδρεία για τη ΝΔ προκειμένου να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όσο περισσότερο μπορέσει, οπωσδήποτε και μετά τις εκλογές (οι πρώτες, άλλωστε, θα γίνουν με την απλή αναλογική που ευνοεί τα μικρά κόμματα).

Το νέο κόμμα του μεσαίου χώρου μπορεί να προέλθει μέσα από τα σπλάχνα του ΚΙΝΑΛ εφόσον κερδίσει την ηγεσία η δεξιά πτέρυγα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει διάσπαση αφού η παπανδρεϊκή συνιστώσα δύσκολα θα ανεχτεί αρχηγό τύπου Ανδρέα Λοβέρδου.

Ads

Το “νέο Ποτάμι” που ακόμη είναι στα σπάργανα και δεν έχει καταφέρει να βρει βηματισμό θα μπορούσε να είναι μια παράπλευρη συμμαχία αλλά χωρίς αυτό να είναι βέβαιο αφού στο εγχείρημα εμπλέκονται πρόσωπα που θα μπορούσαν να έχουν ήδη συνεργαστεί με την ΝΔ αλλά δεν το επέλεξαν.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν υπόψιν τους τα κόμματα δείχνουν ότι υπάρχει πολιτικός χώρος, δυνητικά, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καταλαμβάνεται ολόκληρος από το Κίνημα Αλλαγής. Δείχνουν επίσης ότι υπάρχει πολιτικός χώρος και δεξιά της ΝΔ, όπου επίσης εξελίσσονται διεργασίες για δημιουργία νέου κόμματος.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου έχει περιορισμένα περιθώρια ανάπτυξης και για τον λόγο αυτό πρόσωπα όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης που έχουν ήδη αποπειραθεί να οργανωθούν Δεξιά της Δεξιάς βρίσκονται και πάλι σε ζυμώσεις. Υπενθυμίζεται πως με καταγγελία του Φαήλου Κρανιδιώτη ξεκίνησε και η εισαγγελική έρευνα για τους Δ. Κουτσούμπα, Αλ. Τσίπρα και Γ. Βαρουφάκη για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου .

Στόχος των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στις παρυφές της ΝΔ δεν είναι τόσο η διαμαρτυρία όσο η συνεργασία μετεκλογικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη προκειμένου να μην αφήσουν την επόμενη κυβέρνηση να “κατρακυλήσει” προς την ακροδεξιά οι μεν και προς το κέντρο οι δε.

Η βεβαιότητα ότι έρχονται δύσκολες μέρες για την κοινωνική πλειοψηφία και ότι αυτό θα δυσκολέψει πολιτικά την κυβέρνηση σε βαθμό που σήμερα δεν είναι ορατός ενισχύει το κίνητρο εκείνων που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων κομμάτων-δορυφόρων της ΝΔ. Πολύ περισσότερο όταν στον ορίζοντα υπάρχει η απλή αναλογική που ευνοεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας.