Άκρως ανησυχητικές διαστάσεις δείχνει να λαμβάνει -με βάση καταγγελίες από διάφορες πλευρές- το φαινόμενο των διακοπών ρεύματος ιδιαίτερα εις βάρος πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Ads

Μία από τις περιπτώσεις αυτές, την οποία δημοσιοποίησε η Οργάνωση Ξεκίνημα, αφορά τον εργαζόμενο στις Οδικές Συγκοινωνίες Γιάννη Κουκουβή, στο σπίτι του οποίου διακόπηκε χθες το ρεύμα παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο κ. Κουκουβής είναι πατέρας επτάχρονου παιδιού με σοβαρά προβλήματα υγείας, για το οποίο καλείται να πληρώσει υπέρογκες ιατρικές δαπάνες αλλά και να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ρεύματος για θέρμανση τον χειμώνα, καθώς το σπίτι που νοικιάζει δεν διαθέτει κεντρική θέρμανση.

Για την εξόφληση του λογαριασμού ρεύματος ο Γιάννης Κουκουβής προχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο σε διακανονισμό, πληρώνοντας 900 ευρώ ως προκαταβολή και αναλαμβάνοντας δόσεις των 200 ευρώ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της καραντίνας έχασε δύο δόσεις του διακανονισμού, τις οποίες ανέλαβε να πληρώσει την περασμένη εβδομάδα (408 ευρώ), ενώ στο μεταξύ είχε ήδη πληρώσει την τρέχουσα κατανάλωση ρεύματος (άλλα 360 ευρώ). Ομως ο διακανονισμός δεν ίσχυε πλέον αφού οι δύο δόσεις δεν είχαν πληρωθεί στην ώρα τους και έτσι ο οδηγός λεωφορείου κλήθηκε να πληρώσει συνολικά 900 ευρώ. Αδυνατώντας να το κάνει, η οικογένειά του έμεινε χωρίς ρεύμα.

Από τη μεριά τους, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών ΠΟΜΕΚ– «Η Παρέμβαση» έστειλαν επιστολή στα αρμόδια υπουργεία, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας και εξισορρόπησης των δικαιωμάτων των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας που επηρεάζονται από την πανδημία και οι οποίοι χρειάζονται στήριξη.

Ads

Οι οργανώσεις προτείνουν δέσμες μέτρων, όπως παράταση της προθεσμίας εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε 90 ημέρες έως το τέλος του 2020, υιοθέτηση ευνοϊκών διακανονισμών στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αζημίως και ατόκως, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές με την αποπληρωμή του ποσού σε 24 έως 36 δόσεις, μείωση των τιμολογίων ενέργειας λόγω της πτώσης του κόστους ενέργειας και μείωση του παγίου των λογαριασμών και της επιστροφής του ΦΠΑ έως το τέλος του 2020.