«Προσπαθώ να συνειδητοποιήσω την τρέλα που έζησα και συνεχίζω να ζω στο νησί που έχω περάσει τους πιο σημαντικούς μήνες της ζωής μου» μου λέει ο Knut Bry από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.
 
Εμφανώς κουρασμένος, αλλά με την αισιοδοξία του ενεργή, ο 76χρονος διεθνούς φήμης φωτογράφος που συνελήφθη στη Λέσβο για κατασκοπεία, επειδή φωτογράφιζε το λιμάνι του νησιού για το νέο του λεύκωμα, περιγράφει στο tvxs μία μέρα αφότου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
 
Λεπτό προς λεπτό την περιπέτεια με τις αρχές, τη δικαιοσύνη τα αισθήματα του για την αλληλεγγύη που δέχεται και την ευχή του η περιπέτεια αυτή να αφυπνίσει σε σχέση με το προσφυγικό.
 
«Είναι επιστημονική φαντασία  ότι συνεργάζομαι με την Τουρκία. Δεν βοήθησα κανέναν πρόσφυγα να έρθει στην Ελλάδα. Εννοείται ότι δεν τραβώ φωτογραφίες για να τις δώσω στους Τούρκους. Η μόνη σχέση μου  με την Τουρκία, είναι ότι την επισκέφτηκα στο πλαίσιο μιας Μπιενάλε στην οποία συμμετείχα..
 
► Διαβάστε επίσης: Λέσβος: Διώκεται για κατασκοπεία διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός φωτογράφος
 
..Αν είχα ατζέντα, δεν θα καθόμουν σε κοινή θέα να φωτογραφίζω. Οι φίλοι μου στο εξωτερικό δεν το πιστεύουν αυτό που έγινε, γι’αυτό και η σελίδα που δημιούργησαν στο fb έχει ήδη πάνω από 4.000 ακόλουθους».
 
Τον ρωτάω αν γνώριζε τον νέο νόμο Μηταράκη που έχει κατηγορηθεί πως ποινικοποιεί την αλληλεγγύη.
 
«Γνώριζα πως έχει ποινικοποιηθεί η αλληλεγγύη αλλά όχι ότι δεν μπορώ να φωτογραφίσω στο λιμάνι του νησιού! Το ξέρει αυτό ο κόσμος; Ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις; Είναι μια τρέλα και αυτό που μου συνέβη αλλά και ο τρόπος που  μεταχειρίζονται τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους. Είναι δυνατόν η δικαιοσύνη να χρεώνει τόσα χρόνια φυλακή σε ανθρώπους που τρέχουν να σωθούν,  με την κατηγορία ότι είναι διακινητές; Ούτε εκείνοι είναι διακινητές, ούτε εγώ πράκτορας. Ποιος διευθύνει αυτές τις πολιτικές;»
 
 
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει γραμμένο ρητά στον νόμο ότι απαγορεύεται κανείς να φωτογραφίζει αλλά σύμφωνα με τους αλληλέγγυους του νησιού υπάρχει πάγια τακτική αυθαιρεσίας και πρέπει να δώσει κανείς  αγώνα να ξεφύγεις από το αυτονόητο, που έχει κανονικοποιηθεί.
 
Του ζητάω να μου περιγράψει όσα συνέβησαν κατά τη σύλληψη του.
 
«Ήρθε ένας νεαρός και μου ζήτησε ευγενικά να δει τις φωτογραφίες που μόλις είχα τραβήξει. Εκ των υστέρων σκέφτηκα ότι προφανώς, είχε καλέσει την αστυνομία ο καπετάνιος του πλοίου, το οποίο φωτογράφιζα καθώς έμπαινε στο λιμάνι…
 
..Μου ζήτησε να δει τις φωτογραφίες και κατόπιν μου ζήτησε να σβήσω αυτές οι οποίες απεικόνιζαν πλοίο του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού. Το δέχτηκα αλλά παρόλα αυτά με πήγαν στο τμήμα και με συνέλαβαν για κατασκοπεία. Έμεινα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στο οποίο κοιμόμουν στο πάτωμα – ήταν πιο βολικό από το ντιβάνι- έως χθες».
 
► Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη σύλληψη του Νορβηγού φωτογράφου στη Λέσβο
 
Ο Knut Bry δεν γνωρίζει αν ήταν στοχοποιημένος λόγω της συμμετοχής του στην αλληλεγγύη στον χώρο ανοιχτής φιλοξενίας «Πίκπα», ωστόσο άνδρες του λιμενικού είπαν σε αλληλέγγυους, πως γνώριζαν την δράση του.
 
«Οι μήνες αυτοί του 2016, που βοηθούσα τους πρόσφυγες ήταν οι πιο σημαντικοί της ζωής μου. Ξεκίνησα μικρός να γίνω σεφ, μετά σχεδίαζα ρούχα. Τελικά έγινα φωτογράφος και συνεργάστηκα με τα μεγαλύτερα περιοδικά και πρακτορεία του κόσμου. Σήμερα, το μόνο που με ικανοποιεί είναι να βοηθάω. Κι εδώ στη Λέσβο μου δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσω πρόσφυγες. ..
 
Εξέδωσα βιβλία με αφορμή την εμπειρία μου εδώ και τώρα φωτογραφίζω το νησί για ένα λεύκωμα σχετικό με την μοναστηριακή κουζίνα. Αυτό που με νοιάζει τώρα είναι να πληρώσω τα 4.000 ευρώ της εγγύησης, να δημοσιοποιήσω όσο μπορώ το θέμα και να συνεχίσω να βοηθάω κόσμο. Κι αυτό που εύχομαι είναι η ιστορία μου, αυτή η ιστορία τρέλας, να γίνει αφορμή για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σε σχέση με το προσφυγικό».

Ads