Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν γνωστές τις λίστες με τους μάρτυρες που καλούν για να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Ανάμεσα στα ονόματα βρίσκονται εκείνα των επιχειρηματιών Φέλιξ Μπίτζιου, Ιωάννη Λαβράνου, αλλά και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνου Τσουβάλα. Πρόκειται για τρία πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης λόγω του ρόλου τους, αλλά των μεταξύ τους σχέσεων και των σχέσεών τους με το Μαξίμου.

Ads

Ο Γιάννης Λαβράνος, που σχετίζεται με την εταιρεία Krikel (γνωστή για το σύστημα Tetra-Sepura), είναι μεταξύ άλλων προμηθευτής συστημάτων ασφαλείας και επικοινωνιών της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ), η Krikel σύναψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2021.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, παραδέχτηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – να ομολόγησε πως γνωρίζει τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αποκαλύψεων σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

► Διαβάστε επίσης: Γιάννης Λαβράνος: Οι κουμπαριές με Τσουβάλα και Δημητριάδη 

Ads

Επίσης σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ο Φέλιξ Μπίτζιος διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021. Ήταν παράλληλα εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, ως τον Νοέμβριο του 2021. Επίσης διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα μετά τις αποκαλύψεις για τους δύο επιχειρηματίες και τις διασυνδέσεις τους με το Μαξίμου, ο Γρηγόρης Δημητριάδης παραιτήθηκε.

► Διαβάστε στο Tvxs.gr το αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τους δύο επιχειρηματίες: Το κονσόρτσιουμ: Ποιος(οι) επιχειρηματίες εξασφάλισαν το predator για την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνου Τσουβάλα. Ο κ. Τσουβάλας, ο οποίος επίσης έχει κληθεί για να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή, υπήρξε αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε υπό την εποπτεία του τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι που εξελίχθηκε σε τραγωδία.

Αν και είχε κατηγορηθεί ως ένας εκ των βασικών υπεύθυνων από τη ΝΔ και είχε αποπεμφθεί από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 5 Αυγούστου του 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία τον τοποθέτησε στη θέση του  Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

Μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας παρέμεινε για λίγο ακόμη καιρό στη θέση του και αιφνιδίως την 1η Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε πως αποχωρεί. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» της ΕΥΠ και του Predator, συνέδεσε την αποχώρησή του με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

► Διαβάστε επίσης: Κουκάκης: Η αντικατάσταση Τσουβάλα συνδέεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντα

«Από τους συναδέλφους συντάκτες του αστυνομικού ρεπορτάζ πληροφορούμαι πως η αντικατάσταση Τσουβάλα  συνδέεται άμεσα με την ανθρωπογεωγραφία των υποκλοπών και με τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων», έγραφε σε ανάρτησή του στο Twitter. Εν συνεχεία ήρθαν στο φως πληροφορίες για τη σχέση Τσουβάλα – Λαβράνου. Συγκεκριμένα οι δύο τους φέρονται να είναι κουμπάροι και η σχέση τους φαίνεται να οδηγεί στο περίφημο σύστημα κρυπτογραφημένης συνομιλίας TETRA SEPURA, το οποίο χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ. (Διαβάστε αναλυτικότερα εδώ)