Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια, με αιχμή το γεγονός ότι η πενταετία Καραμανλή (2005 – 2009) μένει εκτός της υπό διερεύνηση περιόδου.
Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, προκαλεί νέες κόντρες, ζητώντας αφ΄ενός να κληθεί πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και, αφ΄ετέρου, να επεκταθεί η έρευνα και στο τρέχον διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Με ένα μακροσκελές ενημερωτικό σημείωμα, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι υψώνεται «φράγμα προστασίας για την κυβέρνηση Καραμανλή», επί της οποίας, όπως αναφέρει, γιγαντώθηκε η κρίση, ενώ συσχετίζει τις επιλογές της κυβέρνησης με τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ και την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διερευνηθούν οκτώυπο-περίοδοι, για κάθε μια από τις οποίες προτείνει να κληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ έως την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Κριτική ασκεί και το Ποτάμι, σημειώνοντας σε ανακοινωσή του: «Στο πλαίσιο μάλιστα των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ , η διερεύνηση ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2009 και αφήνει εκτός την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM επεσήμανε πως «υπάρχει ένα σημείο τομής, που είναι η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Από εκεί και πέρα ερευνούμε. Όμως, ο τρόπος που υπήχθη στο καθεστώς του Μνημονίου, είναι πρωτόγνωρος. Όχι για την Ελλάδα, για την όλη την Ευρώπη. Γιατί δεχτήκαμε τα δεσμά του Μνημονίου. Αν κάποιος θέλει να πάει νωρίτερα και να φτάσει μέχρι τον κ. Σημίτη, τον κ. Καραμανλή κλπ. θα μπουν για συζήτηση και αυτά. Η συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή είναι πολιτική συζήτηση, είναι διερεύνηση πολιτικών θεμάτων, δεν είναι ποινική δίωξη.».
«Θέλω να διαβεβαιώσω»,πρόσθεσε, «τους άλλους συναδέλφους των άλλων πλευρών ότι δεν προτιθέμεθα να κάνουμε ρεβανσισμό. Θέλουμε να γίνει μια πολιτική συζήτηση, όχι για να δούμε ιστορικά τι έγινε, αλλά με βάση τα πολιτικά συμπεράσματα για το παρελθόν, να θεμελιώσουν μια νέα αφετηρία για το μέλλον. Οποιοσδήποτε εμπλέκεται, εφόσον προκύψει από τη συζήτηση ότι έχει ευθύνη, θα εξεταστούν οι ευθύνες του…».
Για «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» της κυβέρνησης, την ώρα που διαπραγματεύεται κρίσιμα ζητήματα, να μεταφέρει την κοινωνική γνώμη σε ένα άλλο πεδίο προσπαθώντας να ενοχοποιήσει ανθρώπους ” έκανε λόγο στον Alpha 989 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. Πρόσθεσε πως «η ψήφος της ΝΔ θα εξαρτηθεί από το εάν θα επεκταθεί η έρευνα για το μνημόνιο. Πρέπει να αξιολογηθεί και το νέο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >