Σε έκδοση νέας Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης προχώρησε η Τουρκία με την κατάσταση στο Αιγαίο να «θερμαίνεται» εκ νέου. Με αντι-Navtex απάντησε η Ελλάδα. Με νέα NAVTEX απάντησε ακολούθως η Αγκυρα.

Ads

Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία, στον απόηχο της ελληνικής αντι-NAVTEX, η οποία εκδόθηκε ως απάντηση στην πρώτη τουρκική ΝAVTEX για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου. Η  δεύτερη τουρκική NAVTEX υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή και σημειώνεται ότι το «Ορούτς Ρέις» θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Η τουρκική Navtex, που δημοσιεύθηκε λίγο μετά τις 7:00 το πρωί της Δευτέρας από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας και ενεργοποιήθηκε από σήμερα, 10 Αυγούστου, θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Oruc Reis, το οποίο από την Κυριακή έχει κλείσει τους πομπούς του, έχει αποπλεύσει από την Αττάλεια.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρει πως το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα πραγματοποιήσει τη νέα του αποστολή προαναγγέλλοντας «εργασίες στη Μεσόγειο» που «θα συνεχιστούν απρόσκοπτα» με σκοπό την «ενεργειακή ανεξαρτησία» της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. «83 εκατομμύρια Τούρκοι είναι μαζί σου» καταλήγει το μήνυμα. 

Ads

H NAVTEX αφορά τις ακόλουθες συντεταγμένες.

33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.84 N – 030 06.78 E
33 41.25 N – 028 46.16 E
33 47.41 N – 028 21.48 E
33 53.37 N – 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.

Παράλληλα, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιήθηκε και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Με Navtex απάντησε η Αθήνα

Από ελληνικής πλευράς ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ως απάντηση Navtex. Όπως ανακοινώσε ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ τονίζει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα καλούνται οι ναυτιλομένοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H Navtex στην αγγλική γλώσσα:
 
ZCZC HA28τ
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN

Παράλληλα στο Μαξίμου συγκλήθηκε σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ. Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ενεργοποιήθηκε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικού Επιτελείου (ΣΑΓΕ) με πληροφορίες προερχόμενες από στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν πως έχουν ανακληθεί μερικώς οι άδειες των αξιωματικών. Συγκεκριμένα τα στελέχη καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους, σε μικρό χρονικό διάστημα. Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια, επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες. 

Η στάση της Τουρκίας

Τη νέα κλιμάκωση είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε εντολή στα τουρκικά πλοία να κατευθυνθούν προς το Καστελόριζο. 

Επιπλέον τόνισε, ότι «η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ δικαιώνει στην πραγματικότητα τις τουρκικές θέσεις ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα». «Πρέπει πρώτα να δούμε τον χάρτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μην ξεκινάει την υφαλοκρηπίδα της από την Κρήτη και τα άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών». 

Στην πραγματικότητα, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου βολεύει την Τουρκία για δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι προκαλούμε εντάσεις. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να μας πει να μην αναπτύξουμε τα πλοία μας στην περιοχή. Παρότι μας προτρύνουν, εμείς δεν θα ακούμε. Διότι είναι τώρα φανερό ότι η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο…».

Διαβάστε επίσης

Η απάντηση Δένδια

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι αυτή που εγκαταλείπει το διάλογο πριν καν ξεκινήσει και «καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδο τακτική απόπειρας δημιουργίας δημιουργίας τετελεσμένων».

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας. Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και τονίζει:

«Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».