Στη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους των Ταμείων των Υγειονομικών, των Συμβολαιογράφων, των Δικηγόρων και των ΗΣΑΠ θα προχωρήσουν από την 1η Φεβρουαρίου οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, αν μέχρι τότε δεν έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των συγκεκριμένων Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς. Το μέτρο αυτό πιθανόν να ισχύσει και για τον ΟΠΑΔ, αλλά οι φαρμακοποιοί περιμένουν την υλοποίηση της σημερινής απόφασης για την άμεση εκταμίευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς.

Ads

Οι παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας θα πάρουν μέρος στην τριήμερη απεργία που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά αποφάσισε 48ωρες κυλιόμενες από τη Δευτέρα και προειδοποιεί ότι οι φαρμακοποιοί του Πειραιά δεν θα δίνουν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους πέντε ταμείων (ΟΠΑΔ, ΗΣΑΠ, ΔΕΗ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Συμβολαιογράφων), καθώς αυτά δεν έχουν πληρώσει εδώ και πέντε μήνες.

Ads

Εν τω μεταξύ νωρίτερα, αποφασίστηκε η παρέμβαση στο ζήτημα των φαρμακείων μέσω του περιφερειάρχη Αττικής, δρομολογώντας εξελίξεις στο μέτωπο της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς. Βάσει νόμου ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει το δικαίωμα να αυξήσει τον αριθμό των εφημερευόντων κατά 20%. Έτσι αναμένεται να ζητήσει την αύξηση του αριθμού τους από 16 σε 100.

Παράλληλα, από την Τρίτη στα τρία δημόσια νοσοκομεία του Δήμου – Τζάννειο, Γενικό Νίκαιας και Μεταξά – θα διατίθενται φάρμακα σε χρονίως πάσχοντες και απόρους. Η διάθεση θα γίνεται από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Επιπλέον, οι αποθήκες των νοσοκομείων θα ενισχυθούν με 300 σκευάσματα από το ΙΚΑ.

Σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους, εξετάζεται η διακοπή των συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια θα αποζημιώνονται από το Ταμείο.

Επιπλέον, με απόφαση των υπουργών Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΠΑΔ για την εξόφληση των οφειλών του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς για τον Ιανουάριο, ενώ ο ΟΠΑΔ μεταφέρεται από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την κατάσταση σε σχέση με τις καταγγελίες για ελλείψεις. Δόθηκε εντολή στον ΕΦΕΤ να επιβληθούν πρόστιμα, όπου διαπιστώνεται τεχνητή έλλειψη φαρμάκων.

«Εφόσον οι φαρμακοποιοί αρνηθούν να πωλήσουν φάρμακα τότε αυτά θα διατεθούν από τα δημόσια νοσοκομεία» επανέλαβε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν υπάρχει λόγος υποχώρησης» διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας δηλώνοντας πως αν αποτύχει η περιοριστική πολιτική θα υπάρξουν «νέα σκληρά μέτρα».