Τις θέσεις τους για στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων παρουσίασαν στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίοι εκτιμούν ότι το κόστος του πακέτου που ζητούν φθάνει τα 350-400 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσων ενισχύσεων, θα ενισχυθούν μέσω θεσμικών παρεμβάσεων» απαντά το υπουργείο.

Ads

Ενισχύουν οι αγρότες τα μπλόκα τους μετά την τρίτη άκαρπη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους από τα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η κ. Μπατζελή δέχτηκε δύο προτάσεις τους. Η μία αφορά τη σύνταξη μητρώου αγροτών και η άλλη τη σύνταξη μητρώου εμπόρων στο οποίο η ένταξη θα είναι εθελοντική. Τη μεγαλύτερη ένταση στη συνάντηση προκάλεσε η καθυστέρηση στην εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων, για την οποία η κ. Μπατζελή είπε ότι δεν θα διακινδυνεύσει την επιβολή μεγάλων προστίμων από την ΕΕ, για λίγες ημέρες.

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο ζητά πλέον συναντήσεις με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και με τον υπουργό Εργασίας – Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Λοβέρδο για το συνταξιοδοτικό και το επίδομα αλληλεγγύης για τους αγρεργάτες.

Η κ. Μπατζελή μετά τη συνάντησή της με την υπουργό Οικονομίας κ. Κατσέλη προκειμένου να συζητήσουν την επίσπευση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, χθες, υπογράμμισε για ακόμα μια φορά ότι «άμεσες ενισχύσεις στους παραγωγούς δεν μπορούν να υπάρχουν, παρά μόνο ενισχύσεις μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων».

Ads

Στο μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός δήλωσε αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις πως «το αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα νιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη αλλαγής, ανασυγκρότησης της χώρας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μικροδιευθετήσεις και μικροδιεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια ν’ αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα και απεργίες», στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεως για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βουλή.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη επισήμανε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ αλλά επιφυλάχθηκε για τις λεπτομέρειες του μέτρου, μόλις τις προσεχείς εβδομάδες, όπως είπε, ολοκληρωθεί η κατάρτισή του. Αναφορικά με τη διαμόρφωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, αυτή, υπογράμμισε η κα Κατσέλη, διαφέρει ανά προϊόν. Το τι πρέπει να γίνει και το τι μπορεί να γίνει θα είναι αντικείμενο κοινής εξέτασης μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, πρόσθεσε.

Οι πρώτες αποχωρήσεις

Μετά από δυόμιση εβδομάδες κινητοποιήσεων, οι εκφραστές του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος έχουν πλέον χωριστεί σε τρεις ομάδες, ενώ ο αριθμός των μπλόκων έχει μειωθεί ελαφρά αφού καταγράφονται οι πρώτες αποχωρήσεις. Ο Παμφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος, ο οποίος διαδραμάτιζε σημαίνοντα ρόλο στο μπλόκο της Αλαμάνας, αποχώρησε από την Εθνική, ενώ το ίδιο συνέβη τόσο με τους αγρότες των Πρεσπών στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής όσο και με τους παραγωγούς του Νότιου Εβρου στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων.

Οι αγρότες έχουν παραταγμένα τα γεωργικά τους μηχανήματα επί του οδοστρώματος, διατηρώντας αποκλεισμένους τους κόμβους Κερδυλλίων και Χρυσούπολης στην Εγνατία Οδό, ενώ λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ελαιοπαραγωγοί από τη Χαλκιδική διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων και στο δρόμο Νέων Μουδανιών – Σιθωνίας. Μετά τη 1 μεσημέρι έκλεισε επίσης και ο κόμβος στα “Πράσινα Φανάρια” Θεσσαλονίκης. Κλειστή, παραμένει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος της Νίκαιας Λάρισας και στις Μικροθήβες Μαγνησίας. Απαγορεύεται, ακόμη, η διέλευση των φορτηγών από τον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα Σερρών, ενώ στις 11 το βράδυ, άνοιξε ο συνοριακός σταθμός Ορμενίου στον Έβρο.

Κανονικά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στους υπόλοιπους μεθοριακούς σταθμούς της Β. Ελλάδας, όπως επίσης στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής. Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Κλειστός ο Προμαχώνας και για τα ΙΧ. Τη διακοπή της κυκλοφορίας και των ΙΧ επιβατικών οχημάτων και λεωφορείων από και προς τη Βουλγαρία, αποφάσισαν το μεσημέρι, μετά από σύσκεψη, οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο του Προμαχώνα..

Κλειστή από το μεσημέρι είναι και η παλιά εθνική οδός Σερρών – Καβάλας στη γέφυρα του Στρυμόνα, δίπλα στο ”Λιοντάρι της Αμφίπολης”. Οι αγρότες θα ανοίξουν το μπλόκο στην περιοχή, αργά το απόγευμα.

Στο μεταξύ χθες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αγροτικά μπλόκα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην παραστεί στα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Εκθέσεως Γεωργικών Μηχανημάτων Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica 2010» που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 7 Φεβρουαρίου.

Κλειστή και η εθνική οδός Πατρών – Πύργου

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου προχώρησαν αγρότες της Αχαΐας, στήνοντας μπλόκα σε δύο σημεία. Συγκεκριμένα, έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών και στο ύψος της κοινότητας Σαγέικα, στον δήμο Μόβρης. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτηρίους δρόμους. Το απόγευμα της Τετάρτης άνοιξε το ένα από τα δύο μπλόκα στο ύψος της κοινότητας Σαγέικα.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διεκδικούν τόσο οικονομικές ενισχύσεις, όσο και την επίλυση θεσμικών τους αιτημάτων. Την προσεχή Πέμπτη, κτηνοτρόφοι από τη Δράμα πρόκειται να κατευθυνθούν στο τελωνείο της Εξοχής, όπου προτίθενται να ρίξουν στους δρόμους μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει την Παρασκευή από κτηνοτρόφους της Ξάνθης, οι οποίοι θα αποκλείσουν κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο της νομαρχίας.

Στο μεταξύ, κτηνοτρόφοι του Κιλκίς το μεσημέρι της Δευτέρας διαδήλωσαν μαζί με τους αγρότες στο τελωνείο της Δοϊράνης.

Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρη Καμπούρη οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

Δύο μηνυτήριες αναφορές στον Άρειο Πάγο για τα μπλόκα

Μηνυτήριες αναφορές για τα αγροτικά «μπλόκα» υπέβαλαν σήμερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το πολιτικό κόμμα «Δράση» (Στ. Μάνος).

Η ΠΟΞ ζητεί να ασκηθεί δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών και να κινηθεί αυτόφωρα η διαδικασία κατά των αγροτών, υποστηρίζοντας ότι ανεξαρτήτως του δικαίου ή μη των αιτημάτων των αγροτών οι ενέργειές τους για κλείσιμο των δρόμων είναι αδικαιολόγητες και απειλούν την βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών και όχι μόνο επιχειρήσεων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας και σε πολλές απολύσεις.

Το κόμμα «Δράση» ζητεί να ασκηθεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών με επιβαρυντικές συνθήκες πρόκλησης κατάστασης κοινής ανάγκης για παράβαση καθήκοντος κ.λπ. Ζητεί να ερευνηθούν ποινικές ευθύνες των αγροτών που κλείνουν τους δρόμους, καθώς και των οργάνων της ΕΛΑΣ που παραβαίνουν το καθήκον τους αφού δεν ενεργούν για την αποτροπή των παράνομων ενεργειών, τη σύλληψη των παραβατών και την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα.

Παρέμβαση Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλωσόρισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για να εξομαλυνθεί η κίνηση των προϊόντων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, θεωρεί ότι το όλο θέμα μπορεί να ξεπεραστεί σε συναινετική βάση και απευθύνει έκκληση για μια ταχεία και αποτελεσματική λύση προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζεται η ετοιμότητα της Επιτροπής να παράσχει κάθε νομική δυνατότητα για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και επισημαίνεται ότι μπορούν να αποφευχθούν οι όποιες νομικές διαδικασίες που προβλέπονται και οι οποίες είναι εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών.

Έληξε η νέα διορία της Κομισιόν για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων

Παράλληλα, έληξε η νέα παράταση που είχε δώσει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης αγροτεμαχίων, κάτι το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και προϋπόθεση καταβολής της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης στους Έλληνες αγρότες.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, το ποσοστό ψηφιοποίησης έφθασε τα έξι περίπου εκατομμύρια αγροτεμάχια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 95% του συνόλου. Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, απομένει πλέον να ψηφιοποιηθεί ένας μικρός αριθμός αγροτεμαχίων κυρίως στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπου -κατ΄ εξαίρεση- έχει δοθεί παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2008.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η μηνυτήρια αναφορά της Δράσης κατά των υπευθύνων για το παράνομο κλείσιμο των δρόμων σε πολλά σημεία της Ελλάδος. Καταγγέλλονται επίσης για παράβαση καθήκοντος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, η Ηγεσία και τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας.