«Φιλόξενη» εμφανίζεται η πολιτική σκηνή της Γερμανίας λίγες μόλις ώρες πριν την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.  Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «μία νέα αρχή», ενώ η αντιπολίτευση ζητά να ξεπεραστεί η ένταση.

Ads

Ο αντικαγγελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε πως και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι «ειλικρινείς» και πως «η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει πως δεν αρκεί να διασώζονται μόνο οι τράπεζες». Τόνισε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει οικονομική βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις».

Νωρίτερα, και ο ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε τονίσει, μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά, ότι «τα δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε μαζί στην Ευρώπη δεν πρέπει να υποσκάψουν τα βαθιά θεμέλια των ελληνογερμανικών σχέσεων».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η συμποεδρέουσα της ΚΟ των Πράσινων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρτ κάλεσε την καγκελαρία να είναι ανοικτή σε συμβιβμασμό. Ο έταιρος των Πρασίνων Αντόν Χόφραϊτερ, κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να «ηρεμήσει τα πνεύματα» και να «αποτρέψει αποτυχία του ευρώ».

Ads

Από το κόμμα της Αριστεράς (Linke), o πρόεδρος Γκρέγκορ Γκύζι είπε πως η καγκελάριος «πρέπει να σταματήσει να πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο και να αποδεχθεί πως οι προπηγούμενες συμφωνίες μπορούν να αλλάξουν». Θα ήταν καλό, είπε, «να ελαφρύνει το κλίμα και να οικοδομηθεί μία κάποια εμπιστοσύνη».