Πολύ μεγάλα είναι τα προβλήματα που δημιούργησε το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα Ζορμπά από Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, ενώ συνέπειες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Αττική.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για προληπτικούς λόγους απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας. Παράλληλα, τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Παράλληλα, στα θαλάσσια μέτωπα της Μεθώνης και της Φοινικούντας καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας στον δήμο Πύλου – Νέστορος της Μεσσηνίας. Από το πρωί επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, έχει υποστεί ζημιές ο παραλιακός δρόμος, ο οποίος χρειάστηκε να κλείσει καθώς υπήρξε μεταφορά λόγω των ανέμων εξοπλισμού από παραλιακά καταστήματα, τους οποίους δεν είχαν φροντίσει να ασφαλίσουν οι καταστηματάρχες, παρά το ότι είχαν ειδοποιηθεί από το δήμο.

Έχουν κλείσει, λόγω του έντονου κυματισμού, οι παραλιακοί δρόμοι και στην Καρδαμύλη, στο Ακρογιάλι και στις Κιτριές, ενώ στην Καλαμάτα προκλήθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα, μετά την πτώση δέντρων.

Ads

Επίσης, λόγω του μεγάλου κυματισμού, σκάφη έχουν υποστεί ζημιές και έχουν σημειωθεί διακοπές της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Μεθώνης, της Κορώνης και της Φοινικούντας. Όπου έχουν προκληθεί ζημιές συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή, στην Αργολίδα, στην περιοχή της Ερμιονίδος η έντονη βροχόπτωση και οι άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων αλλά και υπερχείλιση χειμάρρων και έχει κλείσει η είσοδος του Κρανιδίου.

Επιπλέον, στην Αρκαδία, λόγω πτώσης πετρών, έχουν κλείσει οι δρόμοι Άστρους – Άργους, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και Άστρους – Λεωνιδίου, στο ύψος του Κρυονερίου. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται μηχανήματα της Περιφέρειας, και προχωρούν στις απαραίτητες εργασίες, ώστε να δοθούν και πάλι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.

Στη δε Λακωνία έχει «φουσκώσει» ξεροπόταμος στις Κροκεές και έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα στο δρόμο που περνά από το σημείο. Στην περιοχή εχει σημειωθεί μεταφορά φερτών υλικών Να σημειωθεί ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες το Σπαρταθλον ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η Τροχαία από τη μεριά της έχει ανακοινώσει πως βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για λήψη αυξημένων μέτρων και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Κλειστή για προληπτικούς λόγους είναι η παλιά Εθνική Οδός Ελευσίνας- Θήβας, με την κυκλοφορία να πραγματοποιείται μέσω παρακαμπτηρίων, ενώ διακοπή υπάρχει και στη λεωφόρο Σαλαμίνος στη Σαλαμίνα λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Τέλος, να αποφεύγουν να κινούνται προς το Άργος συνιστά τους οδηγούς συνιστά προληπτικά η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου, λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου όγκου υδάτων στην περιοχή.  

Παράλληλα, εκτός λειτουργίας βρίσκεται η γραμμή του Προαστιακού Κιάτο- Κόρινθος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τέλος, το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα έχει δημιουργήσει σε πολλές περιοχές μεγάλα προβλήματα ως προς την ηλεκτροδότηση.
Ειδικότερα, στην Αττική, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Σούνιο, την Ανάβυσσο, το Λαύριο, τη Ραφήνα και τον Μαραθώνα. Για την Ανάβυσσο υπάρχουν καταγγελίες ότι κάποια σπίτια δεν έχουν ρεύμα εδώ και 48 ώρες.
Στα βόρεια προάστια, διακοπές ηλεκτροδήτησης σημειώνονται στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή, στον Άγιο Στέφανο, στο Μενίδι και στο Περιστέρι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κέντρο για βλάβες της ΔΕΔΗΕ έχει δεχθεί πάνω από 2.500 κλήσεις.

Εξάλλου, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή προς όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει πως η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας, έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα ηλεκτροφόρα δίκτυα και πιο συγκεκριμένα σε αγωγούς, καλώδια, στύλους, υποσταθμούς, μονωτήρες κλπ. Οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν τα στοιχεία αυτά, καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχημάτων, τραυματισμών, κλπ.

Επισημαίνει ακόμη πως σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.