Έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας να «αφήσει τις εμμονές του, και να αναστείλει άμεσα το μέτρο της διαθεσιμότητας ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ και να μην χαθεί το εξάμηνο» απηύθυνε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης. Σημειώνεται ότι οι πρυτάνεις ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Την ίδια στιγμή, ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, που αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Εκτός από τους υπαλλήλους σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ και οι συνάδελφοί τους του ΑΠΘ ξεκινούν κινητοποιήσεις μετά τη δημοσιοποίηση λίστας με τα στοιχεία 169 συναδέλφων τους που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Προχωρούν, συγκεκριμένα, σε δυο 48ωρες απεργίες από σήμερα μέχρι την Παρασκευή. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα από υπαλλήλους και φοιτητές στις εισόδους του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Υπενθυμίζεται ότι χθες η σύγκλητος του ΕΚΠΑ έθεσε τις παραιτήσεις της στη διάθεση του Πρύτανη. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η σύγκλητος του ΕΜΠ. 

Ads

Ύστερα από χθεσινή προτροπή των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι απεργοί είχαν συγκεντρωθεί από τις 07.00 το πρωί στις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, της Πολυτεχνειούπολης, της Νομικής και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Οι διοικητικοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με δύο νέες 48ωρες απεργίες, περιφρουρώντας τα κτίρια. Χθες, τα μέλη της συγκλήτου του πανεπιστημίου της Αθήνας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, κάτι που αναμένεται να πράξει και η σύγκλητος του ΕΜΠ. Επισημαίνεται ότι οι εννέα σχολές του Πολυτεχνείου τελούν υπό κατάληψη.  

«Είμαστε εδώ για να περιφρουρήσουμε την απεργία μας», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του Κεντρικού Συλλόγου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κ. Τριγάζης ζήτησε να «ακυρωθεί η ΚΥΑ που διαλύει το δημόσιο Πανεπιστήμιο». «Η αξιολόγηση η δική μας γίνεται κάθε μέρα, δεν θα την κάνει κανένας κύριος Αρβανιτόπουλος και η παρέα του», είπε και πρόσθεσε: «Ούτε τα ματ μας φοβίζουν, ούτε οι απειλές…Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας».

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν και οι υπάλληλοι του ΑΠΘ, μετά τη δημοσιοποίηση λίστας με τα στοιχεία 169 συναδέλφων τους που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες. Αύριο θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ και θα ζητήσουν να υποβάλει η Σύγκλητος την παραίτησή της, ενώ οργανώνουν συνέντευξη τύπου τις επόμενες ημέρες. Όπως λένε, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μην επιτρέψουν καμία απόλυση, καθώς κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει. Την ίδια απόφαση έχουν λάβει και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών

Συνεχίζουν οι καταλήψεις

Υπέρ των καταλήψεων τάχθηκαν οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Έξι Τμήματα του ΕΚΠΑ (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό και Πληροφορικής) και η Νομική τελούν υπό κατάληψη με απόφαση γενικών συνελεύσεων φοιτητών.

Ads

Σημειώνεται, πάντως, ότι το απόγευμα της Δευτέρας σε Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της σχολής των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ αποφασίστηκε να ανοίξει η σχολή και να σταματήσει η κατάληψη. Το πρωί της Τρίτης, μάλιστα, διεξήχθησαν εξετάσεις και μαθήματα πρωτοετών. Σήμερα πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις και σε άλλους φοιτητικούς συλλόγους του ΕΜΠ. Σε γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη τον τερματισμό της κατάληψης αποφάσισαν και οι Χημικοί Μηχανικοί και οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί

Νέο απεργιακό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/11 στις 12.00 στα Προπύλαια

 
Συνάντηση με Σαμαρά – Αρβανιτόπουλο ζητούν οι πρυτάνεις
 
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλει με δήλωσή του την ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων ως μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα και εφιστά την προσοχή των αρμοδίων για «τις έννομες συνέπειες ακόμη και ποινικές ευθύνες».  

«Ζητώ» τονίζει «την άμεση αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας και διάλογο μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και του υπουργείου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα».

Προσθέτει δε ότι «στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, η Παιδεία ανήκει στο Έθνος. Ζητώ εκ μέρους της κοινότητας του Πανεπιστημίου μας συγνώμη από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται εξαιτίας του αδιέξοδου στο οποίο έχει οδηγηθεί το Ίδρυμά μας. Ορισμένοι, όμως, με άνομα μέσα απεργάζονται την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και τον μαρασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά στη διοίκηση του ΕΚΠΑ, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Πελεγρίνης, μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί ν’ ανοίξει όταν απεργούν οι διοικητικοί. «Θέλουμε πάση θυσία να ανοίξει το πανεπιστήμιο. Όταν όμως απεργεί το σύνολο των διοικητικών πώς μπορεί να γίνει αυτό;» υπογράμμισε.
 
Επανέλαβε, ωστόσο, ότι ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων είναι δίκαιος και ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. «Είναι παράλογα αυτά που κάνει το υπουργείο. Ζητάει για 100 μέλη διδακτικού προσωπικού έναν διοικητικό υπάλληλο» σημείωσε.
 
Σε άλλες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Πελεγρίνης επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για το αδιέξοδο στο υπουργείο. «Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν εφόσον το υπουργείο δεχθεί να συζητήσει σοβαρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το αδιέξοδο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να σωθεί το εξάμηνο».
 
Άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», ζητεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων.
 
«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου.
 
Νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τον Αρβανιτόπουλο
 

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται σήμερα να προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη με τον υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να χαρακτηρίζει χθες «απαράδεκτη» την απόφαση των διοικητικών και να επιρρίπτει ευθύνες στα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, που παραιτήθηκαν ομαδικά, κρίνοντας αδύνατο, υπό τις παρούσες συνθήκες, το άνοιγμα του ιδρύματος.
 
«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη» τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Η άρνηση της Συγκλήτου και του Πρύτανη να εφαρμόσουν το Νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια».
 
Ο υπουργός μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο τηλεοπτικό σταθμό Mega έκανε για άλλη μια φορά έκκληση σε φοιτητές και καθηγητές να επιστέψουν στα μαθήματά τους, εφαρμόζοντας το νόμο. «Παρά το γεγονός ότι θέλουν να συνεχίσουν την απεργία τους αυτό δεν πρέπει να μη δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τους καθηγητές να κάνουν τα μαθήματά τους» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανιτόπουλος δηλώνοντας  ωστόσο ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστράτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη η στάση της κυβέρνησης

«Αποκλειστικά υπεύθυνοι για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια είναι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς λέει ότι είναι «πολιτικά επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση «έστω και τώρα να αποσύρει το μέτρο της διαθεσιμότητας που ισοπεδώνει την παιδεία και την έρευνα και οδηγεί τα πανεπιστήμια στην κατάρρευση».