Κλειστές έως και την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα παραμείνουν όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Στο μεταξύ, κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και σήμερα τα υποκαταστήματα της Λαϊκής και της Κύπρου στην Ελλάδα και σήμερα. Πάντως το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ads

 
Αναφορικά με τις τράπεζες στην Κύπρο, πληροφορίες τη Δευτέρα ανέφεραν πως όλες οι τράπεζες εκτός από τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζα, επρόκειτο να ανοίξουν την Τρίτη.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα τα μεσάνυχτα σημειώνεται: «Για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤΚ, όπως όλες οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 περιλαμβανομένης».

Κλειστό παραμένει το χρηματιστήριο της Κύπρου

Κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο Αξιων Κύπρου (ΧΑΚ) όπως αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ, για σκοπούς διασφάλισης της καλής λειτουργίας της αγοράς του για προστασία των επενδυτών.

Ads

 

Με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ που λήφθηκε  σύμφωνα με το άρθρο 183 των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμων και η οποία επικυρώθηκε από το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου σε σημερινή έκτακτη συνεδρία του, αποφασίστηκε η συνέχιση της αναστολής της διαπραγμάτευσης όλων των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, για σκοπούς διασφάλισης της καλής λειτουργίας της αγοράς του Χρηματιστηρίου και για προστασία των επενδυτών.
 
Η αναστολή της διαπραγμάτευσης θα ισχύσει για όσο χρόνο ισχύει η Τραπεζική Αργία, δηλαδή την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013.

Εντός της ημέρας η συμφωνία Πειραιώς – κυπριακών τραπεζών
 
Στο μεταξύ, η υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το μεσημέρι της Τρίτης, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς.
 
Συνεπώς, το άνοιγμα των καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των διοικήσεων των τριών κυπριακών τραπεζών, μέχρι και την ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβάσεων, τονίζεται στην ανακοίνωση. Κατόπιν αυτού, το πιθανότερο είναι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών να ανοίξουν την Τετάρτη.
 
Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Πειραιώς βρίσκεται στην Λευκωσία από το περασμένο Σάββατο, προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεταβίβασης. Όπως έγινε γνωστό, στο πακέτο της συμφωνίας εντάχθηκε τελικώς και το δίκτυο της Ελληνικής Τράπεζας. Η Ελληνική έχει 29 υποκαταστήματα στη χώρα μας.
 
Τραπεζικές πηγές τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υφίσταται θέμα ρευστότητας και σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες στο σύνολό τους.