Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία για ακόμη δύο μέρες την Πέμπτη και την Παρασκευή λόγω της κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και της δυσκολίας μετακίνησης. Ωστόσο πρόκειται να γίνει κανονικά τηλεκπαίδευση, ώστε να μην χαθούν επιπλέον διδακτικές ώρες.

Ads

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων και Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

«Αύριο Πέμπτη, 27.1.2022 και Παρασκευή, 28.1.2022, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων και Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης οδικής κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Στις λοιπές περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του συντονιστικού του ρόλου απευθύνει σύσταση προς όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία να προτιμηθεί να μην λειτουργήσουν δια ζώσης τα σχολεία.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει για όλες τις σχολικές μονάδες πρωινές ώρες (πλην των εσπερινών σχολείων). Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας».

ΟΙΕΛΕ: Πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μάθημα σε τέτοιες συνθήκες

Την αγωνία και την έκπληξή τους για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να γίνει τηλεκπαίδευση στις Περιφέρειες όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων. 

Επικοινωνιακή και πλήρως αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα είναι για την ΟΙΕΛΕ η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία και εξηγεί τους λόγους.

Η ανακοίνωση 

Φαίνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου έχει κόψει οριστικά τις γέφυρες επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, καθώς δεν πληροφορείται, ούτε καν από τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ, για το πώς έχει αυτήν τη στιγμή η κατάσταση στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία. 

Πολλοί εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν αύριο να πάνε στα σχολεία τους, προκειμένου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, περπατώντας ή οδηγώντας σε δρόμους που παραμένουν ακόμα απροσπέλαστοι. Μόλις προχθές σημειώθηκαν ατυχήματα εκπαιδευτικών στον χώρο εργασίας τους. Επίσης, σε πάρα πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και στα δίκτυα των παρόχων τηλεφωνίας και ίντερνετ. Όπως σημειώσαμε επίσης σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας, υπάρχει μέγα ζήτημα με γονείς εκπαιδευτικούς που για λόγους αδυναμίας πρόσβασης στην εργασία τους θα παραμείνουν στο σπίτι κι έχουν μικρά παιδιά στο χώρο με αποτέλεσμα η παροχή τηλεκπαίδευσης να είναι σχεδόν αδύνατη για πρακτικούς λόγους.

Ως εκ τούτου, αναρωτιέται οποιοσδήποτε νοήμων πολίτης που έχει την ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μάθημα σε τέτοιες συνθήκες! Επιπλέον, η κατάσταση επιβαρύνεται από την έλλειψη του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τηλεκπαίδευση σε ορισμένα σχολεία ενώ προκύπτουν πλήθος νομικά ζητήματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Πολλά ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν συμμορφωθεί με τον κανονισμό GDPR με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με βαρύτατο πρόστιμο σε περίπτωση προσφυγής πολιτών, ενώ και το Υπουργείο Παιδείας με τη σειρά του δεν έχει πλήρως συμμορφωθεί με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τέλος, αναφέρουμε ότι έχουν καταγγελθεί στην Ομοσπονδία δύο (μέχρι στιγμής) περιπτώσεις ιδιωτικών σχολείων (το ένα στο κέντρο της Αθήνας, το άλλο στα Βόρεια Προάστια) που πραγματοποιούν παρανόμως τηλεκπαίδευση τις ημέρες της γενικής αργίας παραβιάζοντας τις κρατικές οδηγίες και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμενα την ευνοϊκή ρύθμιση (για τις πλήρως κλειστές επιχειρήσεις) της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ανισότητας ανάμεσα στους μαθητές, ενώ ταυτόχρονα πλήττουν τα δημόσια ταμεία. Η ΟΙΕΛΕ ήδη έχει αποστείλει καταγγελίες στο Υπουργείο Παιδείας και στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.