Εκτός παροχών υγείας κινδυνεύουν να μείνουν οι πολίτες μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Πάτρα, στις 6 το απόγευμα, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Πολιτική Προστασία σε σχετκή επισήμανση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Ads

Η Πολιτική Προστασία λέει, ότι «δεδομένου ότι ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τυγχάνει σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1 παρ. 1Α της υπ. αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ:6877/29-01-2021 ΚΥΑ με θέμα “Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού Covid-19 […] γνωρίζεται ότι μετά τις 18:00 δεν είναι επιτρεπτή η λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων και οδοντιατρείων, πλην μόνο επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία».

Ένα πρόβλημα που προκύπτει από την παραπάνω απάντηση, είναι ότι στην περίπτωση έκτακτου περιστατικού, ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει… «σχετική επικοινωνία» με το νοσοκομείο για να πάει.

Το πιο προβληματικό ακόμη είναι, ότι η ΚΥΑ δεν προβλέπει το κλείσιμο των ιατρείων. Στις μετακινήσεις που εξαιρεί είναι η «μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία)».

Ads

Όπως λέει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στην Εφημερίδα των Συντακτών, «επειδή υπήρξε σύγχυση, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πατρών υπέβαλε ερώτηση και έλαβε την απάντηση ότι ιατρεία και οδοντιατρεία παραμένουν κλειστά μετά τις 6. Η νομοθεσία ωστόσο επιτρέπει στον πολίτη για τις ζωτικές του ανάγκες να επισκεφθεί το ιατρείο, το Κέντρο Υγείας ή το νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι που τελειώνουν την δουλειά τους στις 5 και στις 5.30 δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες;» διερωτάται η ίδια. «Για λόγους δημόσιας υγείας δεν γίνεται να κλείνουν οι υπηρεσίες υγείας στις 6. Παραμένουν ανοιχτά τα ιατρεία», ξεκαθαρίζει η Αννα Μαστοράκου και σημειώνει ότι ο ΙΣΠ έλαβε σχετική απόφαση χθες.