Μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις όλων των προηγούμενων ημερών, η πολιτική  ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αναγκάστηκε να πάρει τελικά την απόφαση να κλείσει όλα τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μέχρι τις 30 Μαρτίου. Έτσι τα μουσεία, χώροι με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση και επισκέπτες από όλο τον κόσμο κλείνουν τελευταία και μετά από μια ακόμη κυβερνητική παλινωδία. 

Ads

Η άρνηση εκ μέρους της Λίνας Μενδώνη απέναντι στις προτάσεις αλλά και τις εκκλήσεις, τόσο των εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων στα Μουσεία, όσο και στις παρεμβάσεις διευθυντών και υπηρεσιακών στελεχών να κλείσουν τα μουσεία εξαιτίας του κοροναϊού είχε προκαλέσει εξ αρχής αλγεινή εντύπωση. 

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και οι Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων είχαν ζητήσει την «άμεση αναστολή της λειτουργίας των Μουσείων της επικράτειας». Η δε Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση του υπουργείου Πολιτισμού έκανε σε ανακοίνωση της λόγο για «μνημείο ανευθυνότητας», από πλευράς της υπουργού, σημειώνοντας ότι τα μεγαλύτερα μουσεία σε όλο τον κόσμο από το Πράδο στη Μαδρίτη μέχρι το Met στη Νέα Υόρκη έκλειναν για λόγους προστασίας της κοινότητας. 

Στις εκκλήσεις αυτές αλλά και στις επανειλλημένες υποδείξεις ότι το προσωπικό των μουσείων δεν επαρκεί ούτε για τις αναγκαίες απολυμάνσεις, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, απάντησε στις τοποθετήσεις των σωματείων στις 11/3, «νίπτοντας τα χείρας της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και ρίχνοντας το μπαλάκι στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας πάντως κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, χθες, επέστρεψε το μπαλάκι στην Λίνα Μενδώνη ανακοινώνοντας ότι τα «μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου πολιτισμού». 

Ads

Αμέσως μετά, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση, επιμένοντας στη λειτουργία των μουσείων με «ελεγχόμενη ροή επισκεπτών» και τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα». 

Σήμερα και μετά τις σφοδρότατες εκ νέου αντιδράσεις, η Λίνα Μενδώνη τελικά ανακοίνωσε ότι τα μουσεία θα κλείσουν. Στην σχετική ανακοίνωση δε, τονίζει ότι το υπουργείο πολιτισμού έμαθε μόλις σήμερα το πρωί ότι «παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό, λόγω των ειδικών συνθηκών» και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε «για την ασφάλεια των εργαζόμενων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους έως και την 30η Μάρτη». Φαίνεται ότι οι δεκάδες ανακοινώσεις και επιστολές των σωματείων των προηγούμενων ημερών δεν είχαν διαβαστεί από την ηγεσία του ΥΠΠΟ. 

Εύλογα πάντως το ερώτημα που οι εργαζόμενοι επισταμένα έθεταν τις προηγούμενες ημέρες παραμένει. «Για ποιον λόγο αυτή η εξαίρεση; Ποιος δεν άφησε την επιτροπή του Υπουργείου Υγείας να συμπεριλάβει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην προληπτική αναστολή λειτουργίας;», εξ’ αρχής;

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου για το κλείσιμο των μουσείων

«Με δεδομένο ότι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα το πρωί στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και την 30η Μαρτίου.

Εννοείται ότι στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης. Παράλληλα έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων».